Zlatan Ibrahimovic, 25:a i världen enligt en omröstning. Foto: Bildbyrån

Zlatan rankad 25:a i världen

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic återkomst till europeisk fotboll och Milan har gjort avtryck bland experterna.

På engelska tidningen The Guardians årliga lista flyttas han upp från fjolårets 96:e plats till 25:a i år.

Det innebär att svenskar plockar bägge 25:e-platserna då Magdalena Eriksson rankats så på damlistan som presenterades för ett par veckor sen.

Zlatan åker upp hela 71 placeringar sen 2019 och det är första gången han hamnar på topp-30 sen 2016 då han rankades som nummer 20.

Röstar på 40

Det är 241 tränare, tidigare spelare och journalister som röstat fram årets 100 bästa herrfotbollsspelare i världen. Varje jurymedlem rankar de 40 bästa spelarna och ger poäng från 40 och ner till 1.

När sammanställningen är klar räknas de spelare som har fått poäng av minst fem jurymedlemmar, och för att undvika kompisbetyg så tar man bort den högst utdelade poängen från alla spelare.

The Guardian har hittills bara presenterat spelare 11 till 100 och på elfte plats kom Bayern München-mittfältaren Joshua Kimmich och tolva blev Karim Benzemaa i Real Madrid. Tio i topp presenteras på julafton.

Fler svenskar

På damsidan, en lista som presenterades redan tidigare, är det betydligt mer svenskt.

På listan, som toppas av danska Chelsea-anfallaren Pernille Harder, finns hela åtta svenskor med;  Magdalena Eriksson, Chelsea, är bäst som 25:a, Kosovare Asllani, Real Madrid 35:a, Caroline Seger, Rosengård, 64:a, Sofia Jakobsson, Real Madrid, 69:a, Nilla Fischer, Linköping, 78:a, Hanna Glas, Bayern München, 81:a, Anna Anvegård, Rosengård, 85:a och Pauline Hammarlund, Göteborg, 99:a.

KLIPP: Nytt bakslag för Zlatan – missar flera matcher (18 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.