Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zlatanstatyn har blivit gatusten i mosaik. Foto: BILDBYRÅN

Mystiska konstverket på Zlatan i Malmö togs bort direkt

Uppdaterad
Publicerad

Zlatanstatyn hålls fortsatt gömd. Men fotbollsstjärnan uppmärksammas ändå i Malmö, tack vare en gerillakonstnär som placerade ett nytt verk på platsen utan tillstånd. Inom mindre än ett dygn togs konstverket bort av Malmö stad.

– Vi har tagit hand om den och den finns tillgänglig hos oss och konstnären har givetvis möjlighet att komma och hämta den, säger Malmö stads fritidsdirektör Johan Hermansson till P4 Malmöhus.

Den är bara några gatstenar stor, mosaikplattan som en gerillakonstnär placerade ut på marken på Stadiontorget i Malmö. Den stod på ungefär samma plats som originalet.

Den något mindre smickrande mosaikvarianten avbildade Zlatanstatyn med en toalettsits runt armen och en sopsäck på huvudet. När verket kom på plats är oklart men under förmiddagen borrades det bort och ersattes av vanlig gatsten.

– På allmän platsmark krävs det tillstånd och har man inte det tar man bort sånt och avlägsnar det, säger Lars Johansson, enhetschef på offentlig miljö hos Malmö stad, till SVT Sport.

Originalstatyn förvaras på hemlig plats

Zlatanstatyn avtäcktes i oktober 2019 i Malmö. I november samma år blev det känt att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i MFF:s allsvenska konkurrent Hammarby.

Vandaliseringen av statyn började nästan direkt efteråt. Bland annat sågades näsan av samtidigt som den bronsfärgade statyn målades vit. I början av januari 2020 kapades benen på statyn och hela statyn välte. Den forslades då bort för renovering.

Även om den nu har restaurerats förvaras den fortfarande på hemlig plats.

60 sekunder: Bråket om Zlatanstatyn:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Bråket om Zlatanstatyn Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.