Foto: Bildbyrån

Dokument: Therese Sjögran

Publicerad

I sin sista landskamp tog Therese Sjögren med sig matchbollen under armen när hon gick ut från arenan. Där bollen finns, finns hon. Tills i dag. Nu tar karriären slut för Sveriges mesta fotbollsspelare.

Det är svårt att tänka sig Fotbollssverige utan Therese Sjögran. Skåningen med den känsliga högerfoten har spelat fotboll på högsta nivå sedan sedan 1997, då hon gick upp i allsvenskan med Kristianstad/Wä. Samma år, som 20-åring, debuterade hon dessutom i landslaget. Nu, 38 år gammal, har hon gjort flest landskamper av alla svenska fotbollsspelare. Till slut blev det 214 stycken.

Hon fick inte det VM-guld hon längtade efter, hon fick varken någon bil eller någon cykel för sina insatser för Blågult, men med två VM-medaljer, en EM-medalj, fyra SM-guld och två Diamantbollar inger hennes namn ingenting annat än respekt.

”Känslosamt att säga”

I söndagens semifinal i Svenska cupen ska hon tackas av som elitspelare. Sin sista match gör hon med Rosengård, Malmöföreningen som har bytt skepnad flera gånger sedan hon 2001 kom till det som då var en del av MFF. Men nästan hela tiden sedan dess har klubben haft en trogen Sjögran i truppen. Nu ska hon istället jobba som sportchef.

– Jag har alltid velat vara kvar i klubben, sade hon till Sydsvenskan när hon meddelade sitt beslut.

– Det är känslosamt att säga att karriären är slut. Men nu har jag har bestämt mig för att sluta. Jag har passionen kvar, men det sliter mycket och det känns rätt att avsluta när jag fortfarande bidrar.

Egentligen skulle hon lägga skorna på hyllan redan före EM på hemmaplan 2013, eller som senast när mästerskapet var över. Men en korsbandsskada gjorde att hon fick ett sista uppsving som spelare. Pia Sundhage gav henne chansen i EM efter skadan, och under de sista åren har hon varit en nyckelspelare både för Malmö och Sverige.

– I och med skadan kunde jag bygga upp kroppen på ett sätt som jag aldrig hunnit mitt under säsongerna, jag tror att det är en del i att det gått så bra, sade hon till Sydsvenskan efter sitt fjärde SM-guld förra året.

”Otroligt mästerskap”

2007 fick hon Diamantbollen för första gången, och 2010 tog hon sitt första SM-guld. Enda gången hon har lämnat Malmö var året efter, då hon gjorde en säsong i amerikanska Sky Blue.

Hon var med när landslaget slog igenom stort och blev ett av de mest folkkära svenska lagen – med profiler som Hanna Ljungberg och Victoria Svensson – laget som tog VM-silver 2003 och firades på Sergels torg när de kom hem från USA.

– Vi älskar svenska folket och de älskar oss, som Victoria Svensson sade.

Sjögran hade fått salmonella före mästerskapet och gjorde mest inhopp, men det är ändå en av de meriter hon värderar högst nu.

– Vilket otroligt mästerskap, helt otroligt att ha upplevt även om det svider att det inte blev guld, har hon berättat för damfotboll.com.

Bronset i Tyskland 2011 hade Sjögran större del i själv, och i årets VM var hon en av de bästa spelarna.

”Lågt” av Zlatan

Istället för hyllningar från förbundet när hon slog landskampsrekordet blev hon centrum för ”cykel-gate”. På fotbollsgalan firades Anders Svensson för sitt rekord på herrsidan. Sjögran fick ingenting, fast hon hade spelat fler matcher. Uppståndelsen blev än större när Zlatan Ibrahimovic kommenterade debatten i en intervju med Expressen.

– Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll, sade Zlatan.

– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra.

Sjögran hamnade ofrivilligt mitt i stormen.

– Det är såklart att han skämtar, men det blev ju helt fel. Det var inte läge att slänga iväg det skämtet då. Jag tycker det är ganska lågt, sade hon till Aftonbladet.

Tårfyllt avsked

Hon hade velat sluta på topp, med en VM-framgång i Kanada, och landslagskamraterna hade velat ge henne ett bättre avslut. Men den sista matchen blev förlustmatchen mot Tyskland. Sverige utslaget i åttondelsfinal.

– Det känns konstigt att hon inte ska vara med längre, hon har ju varit med i hundra år. Det känns som att halva en försvinner, sade Caroline Seger till Radiosporten efteråt.

Sjögran själv hade tårar i ögonen där hon bar på matchbollen, en souvenir som hon tänkte ta med hem till mamma.

– Känslan av att man aldrig kommer få spela en så stor match igen, jag vet inte hur jag ska fylla den tomheten, hur jag ska ersätta känslan av att vara del av landslaget och VM. Det känns konstigt och lite obehagligt, sade hon till SVT Sport.

Fats det tar kanske inte helt slut.

– Jag ska spela lite Korpen och sådär. Fotbollen kommer alltid att finnas där.

På söndag 13.00 spelar Therese Sjögran sin sista match, semifinal i Svenska cupen mellan Rosengård och Umeå IK. SVT Sport sänder.

Therese Sjögran

Visa

Född: 8 april 1977.

Position: Mittfältare.

Klubbar: Harlösa IF, Veberöd 1989-96, Wä IF 1997-98, Kristianstad 1999-2000, Malmö FF 2001-04, LdB Malmö 2005-10, Sky Blue 2011, Rosengård 2012-2014.

Landskamper: 214

Mål: 21.

Meriter: 4 VM (2003, 2007, 2011, 2015), VM-silver 2003, VM-brons 2011. 4 EM (2001, 2005, 2009, 2013), EM-brons 2013. 3 OS (2000, 2004, 2008). Diamantbollen 2007, 2010. Årets mittfältare 2007, 2008. 4 SM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM i Kanada 6/6-5/7

Mer i ämnet