Oscar Ramirez och succélaget 2014. Foto: Bildbyrån

Efter supersuccén 2014: ”Det är en ny tid nu”

Uppdaterad
Publicerad

År 2014 ledde förbundskapten Jorge Luis Pinto sitt Costa Rica till landets bästa placering någonsin i ett VM och hyllades som en landsikon. När nationen i dag inleder nästa mästerskap är det under ny förbundskapten – som känner pressen.

– Det är en ny tid nu, 2014 är över, säger nye förbundskaptenen Oscar Ramirez.

VM:s stora skrällag i Brasilien 2014 blev utan tvekan Costa Rica. Landet förväntades bli en slagpåse i det som sågs som ”dödens grupp” med Italien, England och Uruguay.

I stället gick Costa Rica obesegrade genom gruppen, vann mot Italien och Uruguay och slog ut England och Italien från VM. Som om inte det vore nog tog de sig även till kvartsfinal där sagan tog slut först mot Holland på straffar.

Hemma i Costa Rica hyllades laget som kungar och dåvarande förbundskaptenen Jorge Luis Pinto lämnade kort därefter ett väl utfört arbete.

”Ett nytt kapitel nu”

På söndagen börjar jakten på nya VM-framgångar för det lilla landet i väst, med premiärmatch mot Serbien i staden Samara. Men vad som numera räknas som en costaricansk framgång har blivit förändrat för alltid.

– Det förra VM:et är över för oss, det är en gammal historia. Vi måste skriva ett nytt kapitel nu, för oss själva och för Costa Rica. Mycket har sagts om vårt senaste VM, men detta är ett nytt mästerskap, vädjade den costaricanska backen Giancarlo Gonzales på en presskonferens på lördagen.

Ny press på förbundskaptenen

Ännu större press vilar på nye förbundskaptenen Oscar Ramirez axlar. Den förre landslagsspelaren tog över sysslan 2015 och har haft blandade resultat sedan dess. Att överträffa resultaten från det senaste VM:et tycks inte ens Ramirez särskilt hoppfull om.

– Det är en ny tid nu, 2014 är över. Det var vår största framgång någonsin i ett VM, men det är en annan historia, berättade Ramirez för den samlade pressen.

– Vår nya historia börjar med vår första match mot Serbien. Ett lag med väldigt stora kvalitéer, stor fysik och en bra defensiv.

Costa Ricas VM-trupp:

Målvakter: Keylor Navas, Patrick Pemberton, Leonel Moreira

Försvarare: Cristian Gamboa, Ian Smith, Ronald Matarrita, Bryan Oviedo, Oscar Duarte, Giancarlo Gonzalez, Francisco Calvo, Kendall Waston, Jhonny Acosta

Mittfältare: David Guzman, Yeltsin Tejeda, Celso Borges, Randall Azofeifa, Rodney Wallace, Daniel Colindres, Christian Bolanos

Anfallare: Johan Venegas, Joel Campbell, Marco Urena, Bryan Ruiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.