Jonas Eriksson: ”Det är en uppenbar straff för Serbien”

Uppdaterad
Publicerad

Ställningen var 1-1 och Aleksandar Mitrovic gjordes ner i straffområdet, men domaren friade.

– Det är tydligt att de båda försvarsspelarna inte vill spela. Det är en uppenbar straff, säger SVT Sports expert Jonas Eriksson.

Schweiz slog Serbien med 2-1 efter ett övertidsmål av Xherdan Shaqiri, men efter matchen handlar mycket om en viss straffsituation.

Med kvarten kvar och vid ställningen 1-1 föll målskytten Aleksandar Mitrovic i straffområdet och serberna ville ha straff. Domare Felix Brych friade – något som SVT Sports expert Jonas Eriksson uttalar sig om.

– Jag har sett den flera gånger i repris och i alla vinklar. För mig är det uppenbart och tydligt att de båda försvarsspelarna inte vill spela. De gör allt för att hålla i Mitrovic här. Fabian Schär vänder till och med ryggen mot bollen och har en uppgift – att dra ner Mitrovic, säger han och fortsätter:

– Det är svårt som domare att se och uppfatta detta live, men som videoassisterande är det inte särskilt svårt. Det här är en uppenbar straff. De kanske tycker att Mitrovic skapat problem genom att dra och hålla, men det är i så fall en felaktig bedömning. Den här typen av situationer gör självklart att man ifrågasätter VAR-systemet.

Inför sista omgången står Schweiz och Brasilien står på fyra poäng, Serbien på tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.