”Sverige har realistisk chans att gå vidare” Foto: Bildbyrån

Lagerbäck inför premiären: ”Sverige kan få ett övertag”

Uppdaterad
Publicerad

Han satt på tränarbänken i Blågults senaste VM-premiär år 2006.

Inför Sveriges första VM-match sedan dess är förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck optimistisk, nu från tv-soffan.

– Sverige kan få ett övertag, säger han till SVT Sport.

Om det är någon som vet vad som krävs för att leda Sverige i en VM-premiär så är det Lars Lagerbäck. Inte sedan bronsåret 1994 har Blågult spelat ett VM utan honom på tränarbänken.

I dag inleds den första svenska VM-premiären sedan matchen mot Trinidad och Tobago i tyska Dortmund för tolv år sedan.

Tror på Sverige

Den gången blev resultatet 0–0 och en svensk besvikelse. När Sverige i dag tar emot Sydkorea i Nizjnij Novgorod tror Lagerbäck på ett bättre resultat.

– Jag tror det kommer vara relativt jämnt i dag, Sverige kan till och med få ett övertag och ha ett större bollinnehav, säger han till SVT Sport.

– Grunden är att få till ett bra anfallsspel, för försvarsspelet har ju fungerat väldigt bra under en lång tid. Sedan gäller det att få lite fler målchanser och lite större fart på anfallsspelet, men det är jag övertygad om att de fixar nu när det kommer till tävlingsmatcher.

”Har chans att gå vidare”

Som förbundskapten tog sig Lagerbäck vidare från gruppspelet i båda sina VM-slutspel med Sverige. Han vann ”dödens grupp” år 2002 med England, Argentina och Nigeria och tog sig även vidare till slutspel år 2006 efter att ha slagit ut Paraguay och Trinidad och Tobago.

Nu tror han att årets lag kan fortsätta på samma spår.

– Janne Andersson har byggt upp ett väldigt bra försvarsspel och skaffat en bra grund. Trots att laget inte har gjort så många mål så håller de ett tätt försvarsspel och kommer definitivt skapa målchanser. Jag tror Sverige har en realistisk chans att gå vidare från gruppen, säger han.

Sverige – Sydkorea

Matchstart: 14:00

Sänds: SVT1 och SVTplay, start 12:00

Var: Nizjnij Novgorod-stadion, Nizjnij Novgorod, Ryssland

Kommentatorer: Chris Härenstam och Glenn Strömberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.