Schweiziske journalisten: ”Vi har bara haft koll på Zlatan”

Uppdaterad
Publicerad

Den schweiziske journalisten Laurent Ducret som arbetar på Sportinformation berättar att schweizarna har dålig koll på svensk fotboll. Den spelare de kan mycket om, ja han saknas på planen.

– Sverige var lika med Zlatan under många år. Schweizarna vet i allmänhet inte så mycket om Sveriges slagstyrka. Vi har bara haft koll på Zlatan, säger han.

Han fortsätter:

– Men vi vet att ni har en bra målvakt i Olsen och en duktig forward i Toivonen. Jag kommer från Genevé så jag brukar följa franska ligan. Toivonen kan vara bra, även om han inte gjorde mål i ligan förra säsongen.

”Måste vinna”

Enligt Laurent Ducret är åttondelsfinalen mot Sverige en match som schweizarna anser att de ska vinna.

– De måste vinna. Vi har blivit utslagna i åttondelen tre gånger, 1994, 2006 och 2014. Det här är en stor möjlighet för Schweiz, säger han.

– Sett till lottningen kan vinnaren gå långt. Så det är en jätteviktig match för Schweiz och en förlust vore en enorm besvikelse.

Fick böter för firandet

Schweiziska landslagsspelarna Xhakas och Shaqiris, som båda har kosova-albanska rötter, firade sina mål mot Serbien med tecknet för den albanska dubbelhövdade örnen. Det är ett politiskt laddad budskap eftersom Kosovo tidigare var en serbisk provins innan man förklarade sig självständigt 2008.

Det serbiska fotbollförbundet lämnade in ett klagomål till Fifa efter matchen och spelarna straffades sedan med böter. Gesterna fick självklart uppmärksamhet även på hemmaplan.

– Det blev en stor sak för högerpopulisterna som blåste upp händelsen och fick det att handla om integration. Men så är inte fallet för de två är ju schweizare. Den här matchen var betydelsefull för dem eftersom de mötte Serbien, säger Laurent Ducret.

– Jag var säker på att de skulle fira på det här sättet. Men det är inget som stör majoriteten i Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.