Fair play fällde förtvivlat Senegal – utslaget

Uppdaterad
Publicerad

I halvtid var man vidare till åttondelsfinal.

När slutsignalen ljöd hade dock Senegal förlorat med 1-0 mot Colombia – och missat avancemang eftersom man dragit på sig fler gula kort än Japan.

Det var bäddat för en rysare när grupp H gick in i sista omgången. På varsitt håll tampades Senegal-Colombia och Polen-Japan.

Senegaleserna började bäst mot ett tafatt Colombia. Förbundskapten Aliou Cissé hade gjort sin läxa och ströp sydamerikanernas försök till flygande anfall.

Med halvtimmen spelad klev James Rodriguez av planen. Kreatören har varit småskadad i början av turneringen och det var förmodligen anledningen till bytet.

I paus var det mållöst både i den här matchen och i mötet mellan Japan och Polen. I det läget var Colombia utslaget – och därför tryckte man för ett mål i andra halvlek.

Då kom beskedet från den andra matchen. Polen hade tagit ledningen och japanerna var i brygga. Snart skulle dock allt förändras.

Mina målskytt igen

Precis som i förra omgången nådde Yerry Mina högst i luftrummet och nickade in ett förlösande 1-0-mål för Colombia. Spelarna firade med en dans vid sidlinjen och plötsligt var Senegal utslagna eftersom man dragit på sig fler gula kort än Japan.

När Cissés mannar insåg detta satte man i en högre växel för att få in en kvittering. Man attackerade det colombianska målet, men fick inte hål på David Ospina.

Dramatiken höll i sig hela vägen till slutsignal. Polen höll nämligen 1-0 mot Japan och ett mål till hade inneburit att Japan tappat andraplatsen.

Ett desperat Senegal försökte förtvivlat pricka in 1-1 för att inte vara beroende av resultatet i den matchen – men misslyckades.

Slutsignalen förkunnade att Senegal åker ut på grund av ”Fair Play.” Det är första gången i VM-historien som ett lag elimineras på det sättet och även första gången som inget afrikanskt lag når åttondelsfinalen.

Japan går vidare som tvåa och Colombia vinner gruppen. Det är ännu oklart vem som möter Belgien och vem som möter England i åttondelsfinalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.