Andrés Iniesta tar med sig den spanska guldåldern. Foto: Bildbyrån

Spanien i sorg – guldåldern är över

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska fotbollens stora stjärna har slutat i landslaget. Med sig tar han den spanska guldåldern och den spanska stoltheten.

Spanien är ett land i sorg. Det är svårt att ta in, men den spanska stoltheten är starkt kopplad till hur det går för dess fotbollslandslag. La roja. I år skulle de tysta tvivlarna, ge igen för fiaskot i Brasilien för fyra år sedan.

Men den turbulenta starten på mästerskapet skulle visa sig vara en försmak på vad spanjorerna skulle bjuda på. Uttåget mot Ryssland kan inte ses som något annat än ett fullständigt misslyckande.

Hård dom

Spanska Marca har gjort en omröstning om vad som gick fel, och läsarnas dom är tydlig. David De Gea räddade ett skott under hela VM. Med 56 procent av rösterna är han den som Marcas läsare håller som ansvarig för uttåget. Även SVT:s expert Daniel Nannskog har varit inne på att målvaktens insats varit svag.

– Det har absolut inte varit något bra VM för honom, det är solklart. Han började med att tappa in en boll från Portugal och i dagens match tar han ingen av straffarna. Han får sex mot sig och två såg verkligen inte otagbara ut, säger han.

För bekväma

Marca skriver också att allt har sitt slut. Den spanska guldådern inleddes med ett straffavgörande mot Italien, och den avslutades i går med detsamma mot Ryssland.

Mundo Deportivo slår fast att Spanien blev för bekväma efter sitt ledningsmål och att Ryssland kunde vinna mark utan att egentligen göra något. ”Spanien spelade och spelade, men utan djup” skriver tidningens reporter på plats.

Och den som det spanska landslaget brukar vända sig till för just det där djupet, och för tempot startade på bänken. Andrés Iniesta avslutade sin landslagskarriär som två andra giganter inom spansk fotboll; Xavi och Iker Casillas, inbytt i sista stund för att uträtta mirakel. Det gick inte.

Cirkeln är sluten

El País konstaterar att man 2014 i alla fall åkte ut mot lag som Nederländerna och Chile. 2016 var det Italien som stoppade gulddrömmarna. 2018 håller man inte ens mot Marocko, Iran eller Ryssland.

En stolpträff i slutskedet av matchen var det sista vi fick se av Iniesta i den spanska landslagströjan. Den spanska guldåldern kan inte göra annat än att följa efter. Cirkeln är trots allt sluten. Allt har sitt slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.