England senaste VM-finalisten på Sveriges halva av slutspelsträdet. Bilden från VM-finalen England-Västtyskland 1966. Foto: TT Bild

Efter spanska fiaskot – öppnar för skrällag i VM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att finalen kommer att ha minst ett lag som aldrig varit i en VM-final, eller åtminstone inte varit det på 52 år. Daniel Nannskog säger så här:

– Det är förvånande såklart.

Inför mötet mellan England och Belgien pratades det mycket om de två olika turneringshalvorna i VM-slutspelet.

Den halvan där Sverige finns har av många ansetts som en lättare väg mot finalen. Innan åttondelfinalerna var det egentligen bara Spanien som räknades in bland favoriterna i mästerskapet.

Men när Spanien nu åkt ut mot Ryssland går det att konstatera att något av följande lag kommer att spela VM-final: Ryssland, England, Colombia, Kroatien, Danmark, Schweiz eller Sverige. 

Bara två av de länderna har varit i VM-final – Sverige (1958) och England (1966).  Det blir alltså första gången på minst 52 år som ett av finallagen är i VM-final.

”Häftigt med förändringar”

SVT:s expert Daniel Nannskog om öppningen i VM:

– Det är förvånande såklart att så stora lag som Tyskland, Spanien och Argentina är ute. Men det är klart att det är häftigt att det blir lite förändringar och att ett nytt lag får uppleva en VM-final, eller för första gången på 52 år.

– Det är häftigt att det blir ett nytt lag så att det inte alltid blir detsamma.

Nannskog poängterar dock att han är besviken över att de favorittippade lagen som åkt ut inte gett allt.

– Det man ser i Spanien är att de saknat glöden, det har varit en feghet. Det tyckte jag kanske att jag såg i Tyskland också. Man känner inte igen Tyskland alls i matchen mot Sydkorea och jag har sällan sett Spanien komma till en match med så lite löpningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.