Foto: TT

Statistikföretag: Så liten chans har Sverige att vinna VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann som bekant gruppen efter segern mot Mexiko, och får möta Schweiz i åttondelsfinal. Nu har statistikföretaget Gracenote simulerat Sveriges chanser att gå hela vägen och ger ”Blågult” tre procents chans till VM-guld.

Gracenote hade på förhand tagit fram att tio europeiska lag, fem sydamerikanska och att ett nordamerikanskt lag skulle gå till slutspel. Ett av undantagen under gruppspelet blev att Sverige tog Tysklands plats i slutspelet.

Brasilien, som får möta Mexiko i åttondelsfinal, är favoriter med 25 procents chans att vinna mästerskapet, med Spanien som andrahandsfavorit. Trea och fyra på listan är Belgien respektive Frankrike, men båda två är en bit efter de två huvudfavoriterna.

Gracenote ger Sverige tre procents chans att vinna VM-guld och 43 procents chans att besegra Schweiz.

Procentsatsen har Gracenote fått fram genom att ranka varje lag i VM och därefter ge varje lag en procentsats som lagen har i varje match. Procentsatserna simuleras därefter över en miljon gånger för att få fram hur långt varje land kan gå i slutspelet.

Så stor guldchans har slutspelslagen

Brasilien 25 procent

Spanien 13 procent

England 7 procent

Belgien 7 procent

Frankrike 7 procent

Kroatien 6 procent

Portugal 6 procent

Argentina 6 procent

Colombia 5 procent

Uruguay 5 procent

Schweiz 5 procent

Danmark 3 procent

Sverige 3 procent

Mexiko 2 procent

Ryssland 2 procent

Japan 1 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.