Ludwig Augustinsson har haft magiska timmar efter segern mot Mexiko. Foto: SVT

Augustinsson: ”Klart man börjar drömma”

Uppdaterad
Publicerad

Ludwig Augustinsson har gjort sitt första landslagsmål och varit med och tagit Sverige till åttondelsfinal för några timmar sedan. Nu ska glädje bytas mot fokus och allvar.

– Om vi inte gör en bra insats är vi ute, säger Augustinsson.

När SVT Sport möter Ludwig Augustinsson dagen efter vinsten mot Mexiko berättar han att det inte blev mycket sömn efter gårdagens match.

– Bara fyra timmar, det var väldigt svårt att sova. Det har varit fantastiska timmar, magiskt, säger han.

Herrlandslaget i fotboll

Förutom att avancemang och en gruppseger kunde Augustinsson dessutom skriva in sitt första landslagsmål i protokollet.

– Man gör inte så mycket mål. Det var en dröm som gick i uppfyllelse att jag fick sätta dit den, säger han.

”Bli snäppet bättre”

Nu är fokus riktat mot nästa åttondelsfinal där Sverige tar sig an Schweiz. Det svenska laget har med sig en skön känsla.

– Man kommer in med ett väldigt bra självförtroende. Men vi får inte tumma på någonting. Det hände en gång, mot Bulgarien där vi kände att vi ville vara spelförande och började tumma på det defensiva, säger han.

Han fortsätter:

– Försvarsmässigt har vi gjort det väldigt, väldigt bra. Men vi får inte tappa bollen utan ställa om och ha lite längre anfall. Chansmässigt gäller det att vara effektiv. Vi måste göra det vi gjort under lång tid men försöka addera lite detaljer offensivt, då blir vi väldigt svårslagna på tisdag.

Han berättar att det nu handlar om att alla ska hitta 100 procent av sin kapacitet på tisdag.

– Man ska göra sitt personbästa när det väl gäller, som Janne brukar säga, säger han.

”Klart man börjar drömma”

Efter gruppseger i en grupp som Tyskland var storfavoriter i erkänner Augustinsson att tankar om vad som kan komma efter en åttondelsfinal dykt upp.

– Det är klart man börjar drömma och sväva i väg lite. Men samtidigt kommer man tillbaka snabbt och vet att om vi inte gör en bra insats på tisdag är vi ute. Fokusera bara på en match, det är den mentaliteten vi har i gruppen.

På plats i Ryssland är tusentals fans, hemma i Sverige miljontals till. Att stödet är stort är har Augustinsson märkt.

– Oh ja. Telefonen har sprängts nästan. Det är fantastiskt att se att det är så många som sluter samman. Man märker att det är VM-feber i Sverige nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet