Svenskarna är kritiska till VAR: ”Vissa beslut är märkliga”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blåstes på en straff i matchen mot Tyskland.

I går fick Iran en tveksam straff.

I det svenska lägret blåser det inte bara positiva vindar kring det nya videogranskningssystemet.

– Det sitter fyra, fem gubbar och tar beslut som inte är inne i matchen, säger Andreas Granqvist.

Även förbundskapten Janne Andersson är kritisk till systemet, fastän han tycker att grundtanken är bra. Och det är främst en situation som irriterar Sveriges förbundskapten.

– Marcus Bergs friläge, där han blir nedsparkat bakifrån. Där kan man se att domaren har en jättedålig position och kommer på efterkälke. Att man då inte tar till VAR är väldigt, väldigt märkligt, säger Andersson till SVT Sport.

Han får medhåll från Andreas Granqvist.

– Vi har en situation i vår match där det känns som 100 procent straff.

Andreas Granqvist framför också viss kritik mot domarna i videorummet.

”Tycker fortfarande det är bra ”

– Jag tycker vissa beslut är märkliga, när det sitter fyra, fem gubbar och tar beslut när de inte är inne i matchen och inte har adrenalinet som finns där ute, säger Granqvist.

Sju av de 20 straffar som har dömts i VM har kommit efter videogranskning. Sveriges lagkapten framhåller även styrkorna med det nya videosystemet som på sikt kan stärka fotbollen.

– När det är solklart offsidemål, solklara straffar, eller filmningar tycker jag det är bra, då får vi bort det från matcherna, säger Granqvist.

Janne Andersson är inne på samma spår.

– Kan vi få rätt beslut i situationer som uppstår i straffområdet, om det är offside och de andra avgörande grejer tycker jag fortfarande att det är bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.