Andreas Granqvist är inte bara Sveriges ledare i försvaret.

I premiären mot Sydkorea visade han vägen med matchens enda mål på straff.

– Jag var rätt säker på att sätta den, säger lagkaptenen till SVT Sport.

Luften vibrerade av blågul förväntan när Sverige klev ut på planen, redo för sin första match i VM sedan uttåget mot Tyskland 2006.

Sydkorea inledde dock piggast, anförda av Tottenham-stjärnan Son Heung-Min, men skapade inga heta målchanser och i stället kunde Sverige äta sig in i matchen.

Herrlandslaget i fotboll

Efter 20 minuter kom ett gyllene läge för skyttekungen Marcus Berg, som blev helt ren från tre meter och trodde inte sina ögon när Cho Hyon-Woo stod för en strålande räddning på vänsterskottet.

– Man får inte så många av de här lägena i en VM-match. Här måste det vara mål, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

0-0 i halvtid

Med luft under vingarna fortsatte Sveriges jakt på en spräckt nolla. Strax före paus var Berg återigen på språng och tog ner en crossboll av Andreas Granqvist.

Anfallaren försökte frispela en lagkamrat som inte fanns snarare än att avsluta. Chansen rann ut i sanden och Sverige gick till halvtidsvila med 0-0 på resultattavlan.

I paus handlade mycket om Bergs lägen, men också om en Granqvist som flera gånger stoppade koreanerna och om hur Pontus Jansson gav ett stabilt intryck i Victor Nilsson Lindelöfs frånvaro.

Emil Forsberg var blek i första halvlek. När andra drog igång trippade han in i banan efter passning av Victor Claesson, men det skruvade skottet gick över bortre krysset.

Kaptenen nätar

I stället blev det Granqvist som visade vägen. Claesson fälldes, domare Joel Aguilar tillämpade VAR – och med 65 minuter spelade bredsidade kaptenen in 1-0 från straffpunkten.

– Jag var rätt säker på att sätta den. Jag hade bestämt mig för att sätta den i höger hörn om han inte gick tidigt. Han gick ganska tidigt, men den satt, säger han till SVT Sport.

Därefter plockade Sverige in Oscar Hiljemark, Isaac Kiese Thelin och Gustav Svensson. Den sistnämnde ersatte Sebastian Larsson, som haltade av planen.

Klockan tickade närmare slutsignal och Janne Andersson ropade på sina mannar att lyfta laget, men de föll djupare i banan för att försvara ledningen.

”Pressen är på Tyskland”

På tilläggstid satte Hwang Hee-Chan pannan till bollen och både Sverige och Sydkorea höll andan. Nicken gick dock utanför och strax därpå ljöd slutsignalen.

1-0-segern innebär att Sverige är delad gruppetta med Mexiko. Det är första gången sedan 1958 som man vinner en VM-premiär. Granqvist sammanfattar:

– En typisk premiär. Vi inleder svagt, men tar sedan över och har fyra, fem jättelägen. Det är mycket trötta ben, men vi kämpar och krigar.

På lördag ställs ”Blågult” mot regerande världsmästarna Tyskland.

– Vinner vi är vi klara. Pressen är på dem nu, säger Granqvist.

VM 2018 Sverige–Sydkorea 1–0 (0–0)

Trots en förstahalvlek där Marcus Berg hade ett par högoktaniga lägen var det mållöst i halvtid på Nizjnij Novgorod-stadion. I den andra halvleken fick Sverige till slut utdelning i VM-premiären mot Sydkorea – men det krävdes en straffspark som tilldömdes efter videogranskning. Kim Min-Woo gjorde omkull Viktor Claesson, och efter att ha konsulterat de assisterande videodomarna blåste Joel Aguilar för straffspark. Lagkapten Andreas Granqvist var säker, och ordnade Sveriges första premiärseger i VM sedan 1958.

EM 2016 Irland–Sverige 1–1 (0–0)

Sverige räddades av ett självmål i EM-premiären på Stade de France i Paris. Irland tog ledningen genom Wes Hoolahan i den 48:e minuten, kvitteringen kom i den 71:a minuten sedan Ciaran Clark nickat bollen i eget nät efter ett inlägg av Zlatan Ibrahimovic. Sverige noterades för noll egna avslut mot det irländska målet.

EM 2012 Ukraina–Sverige 2–1 (0–0)

Sverige ställdes mot hemmanationen Ukraina på Olympiastadion i Kiev. Zlatan Ibrahimovic gav Sverige ledningen i den 52:a matchminuten, men hemmalaget vände genom två mål av lagets storstjärna Andrij Sjevtjenko.

EM 2008 Grekland–Sverige 0–2 (0–0)

Sverige fick en drömstart på mästerskapet, men lyckades ändå inte ta sig vidare från gruppspelet. Zlatan Ibrahimovic gav Sverige ledningen på Stadion Wals-Siezenheim i Salzburg i den 67:e minuten efter fint samarbete med Henrik Larsson. Petter Hansson fastställde slutresultatet fem minuter senare.

VM 2006 Trinidad/Tobago–Sverige 0–0

Sverige fick spel med en man mer i stort sett hela den andra halvleken sedan backen John Avery blivit utvisad i den 46:e minuten, men lyckades inte göra mål. Trinidad/Tobago fick sin ordinarie målvakt skadad på uppvärmningen, men ersättaren Shaka Hislop storspelade och blev ett spöke för de svenska spelarna på VM-arenan i Dortmund.

EM 2004 Sverige–Bulgarien 5–0 (1–0)

Det svenska landslaget fick en drömstart på mästerskapet när Bulgarien kördes över på Estádio José Alvalade i Lissabon. Fredrik Ljungberg gjorde första halvlekens enda mål innan det lossnade rejält för det svenska landslaget i den andra halvleken. Henrik Larsson gjorde 2–0 och 3–0 inom loppet av en minut, Zlatan Ibrahimovic gjorde 4–0 på straff i den 78:e minuten och Marcus Allbäck fastställde slutresultatet på tilläggstid.