Oliwer Magnusson är med SOK:s satsning in för OS i Peking 2022 och skaffade sig ett bra läge att nå dit med sitt resultat i kväll. Foto: TT

20-årig svensk tog första pallplatsen i freeski

Uppdaterad
Publicerad

20-årige Oliwer Magnusson tog sin första pallplats i världscupen när han blev trea i big air för freeski i Kreischberg, Österrike.

– Det känns helt fantastiskt att ta en pallplats i kväll. I dag satt allt och det samtidigt som nivån på tävlingen var helt otrolig. Jag har aldrig sett nåt liknande och att då vara med i toppen känns nästan overkligt, säger Oliwer Magnusson till Svenska skidförbundet.

Svensken satte två fina trick och fick 189,20 poäng, knappt efter tvåan Antoine Adelisse. Norrmannen Birk Ruud, som vunnit X-Games ett par gånger, vann tävlingen på 193,20 efter att ha varit etta i båda hoppen (man hade chansen att göra tre).

Magnusson var trea och fyra i sina två godkända hopp. Långt bakom Magnusson hittar vi mer kända svenska namn som Henrik Harlaut och Oscar Wester som var 14:e och 15:e.

Hög nivå på tävlingen

Det var extra betydelsefullt för Magnusson att lyckas så bra eftersom kvalificeringen till OS i Peking 2022 inleds den här veckan.

Att nio av tio deltagare hade över 180 poäng i finalen visar på en väldigt hög nivå.

– Oliwer är en perfektionist och han har nu lärt sig trick som ingen annan kan. Jag är otroligt imponerad av hans vilja och mindset, säger Niklas Eriksson, förbundskapten för freeskilandslaget.

Det var en efterlängtad tävling för samtliga deltagare eftersom det var premiär för disciplinen i världscupen den här coronasäsongen.

ARKIV: Snabbare och starkare – Henrik Harlaut 2.0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.