Niklas Mattsson. Foto: Bildbyrån

Mattsson VM-laddar i barndomsbacken

Uppdaterad
Publicerad

På lördag flyger snowboardprofilen Niklas Mattsson till USA och jagar VM-framgångar, men på vägen hägrar ett guld på SM-veckan i Sundsvall. En big air-tävling som väcker stora känslor – i backen där allt en gång började!

– Så kul att verkligen få vara på hemmaplan, säger han till SVT Sport.

I pisten som normalt är träningsbacke för Sundsvalls slalomklubb har 26-årige Mattsson gjort åtskilliga åk i spåren av storebröderna Daniel, numera 34 år och Jonas, 32. Inspiratörerna som fick honom att kasta sig utför, först på skidor och från fem års ålder på bräda, har sen länge givit upp sina snökarriärer och fått se minstingen prestera på högsta nivå.

Niklas Mattsson har två VM-silver i karriären, i slopestyle i spanska  La Molina 2011 och i big air i Quebec, Kanada två år senare. Han laddar nu för sitt femte VM i karriären, ett mästerskap som avgörs i Utah, USA, i början av februari och har ändå starka förhoppningar på sig själv.

”Peakar i karriären”

– Just nu känns det som att jag peakar i karriären. Jag åker bättre än någonsin och känner att jag har hittat något, säger Mattsson som tidigare i vinter bland annat var tvåa i slopestyle på för-OS i Peking.

De två senaste insatserna, i Laax och i Seiser Alm, har inte varit lika hyllade, men han känner att tricken finns där och upplever lite revanschlusta inför USA. Och varför inte ett SM-guld på vägen, i konkurrens med bland andra landslagskompisarna Måns Hedberg och Jesper Landmark?

Han har fyra guld sen tidigare, det senaste ifjol i Skellefteå, och känner extra mycket för att lyckas i år, med mamma och pappa på läktarplats. Inspirerande miljö dessutom.

Niklas Mattsson. Foto: Peter Jonsson

Störst VM-chans i slopestyle

– Jag har verkligen saknat skogen och berget här, de gamla åken man gjorde när man var liten, konstaterar han inför tisdagens kamp i big air i tioårsjubilerande SM-veckan.

Det är för övrigt decenniefirande även för Mattsson själv som började tävla internationellt som 16-åring och som nu börjar hitta rätt i idrottslivet. Han säger själv att de två senaste åren varit ett lyft för honom, där han själv fått bestämma upplägget, tävlat lite mindre och hittat ”rätt balans och pepp”.

På VM ser han slopestyle som sin största chans, grenen där han får visa sin bredd, en svårare disciplin efter det är mycket som ska stämma på vägen ner, men som också ger möjlighet till mer kreativitet och inte kräver lika många snurrar på hoppen.

Men dessförinnan ska han få med sig en big air-framgång och femte SM-guldet i karriären. Och förväntningarna på honom har Niklas Mattsson inget emot.

– Jag har alltid varit en mästerskapsåkare, har ofta jobbat bra under press. Nu är det bara kul att vara på hemmaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.