Gatlin och Coleman vidare på 100 meter

Uppdaterad
Publicerad

Både den kontroversielle världsmästaren Justin Gatlin, 37, och hans 14 år yngre träningsadept Christian Coleman inledde friidrotts-VM planenligt. Båda tog sig vidare från fredagens försök och tävlar om medaljerna i morgon.

– Jag blir alltid påmind om att jag är 37 år. Men jag tänker inte på det så mycket, säger Justin Gatlin till SVT Sport.

Christian Coleman har haft en blåsig sensommar efter att missade vistelserapporter riskerade att hålla honom utanför mästerskapet. I det sista försöksheatet kunde han som överlägsen ledare kunde slå av på takten och passera mållinjen som fredagens ende man under tio sekunder, på 9,98. De frågetecken som väckts kring hans form torde vara raderade.

Friidrotts-VM

Justin Gatlin lovar mer

Det har väckts frågetecken även kring den regerande världsmästarens form inför mästerskapet. Han haltade i mål på blygsamma 10,29 under på sin senaste tävling, i Zagreb i början av september.

Under fredagens kval tog Justin Gatlin sig till semifinal utan att ta ut sig mer än nödvändigt. 10,06 räckte för att vinna sitt heat före kanadensaren Andre De Grasse på 10,13 och frågan om 37-åringen har bättre tider i sig är fortfarande obesvarad.

– Det kändes bra, lätt och kontrollerat. Jag tror att jag kan göra det ännu bättre i morgon, säger Justin Gatlin. 

Utmanaren strök sig

Fredagens försök såg ut att bli förskonat från stjärnfall. Då försvann nigerianen som levererat årets näst snabbaste tid från startlistorna.

Divine Ododuro som i somras sprang 100 meter på 9,86 och målades upp som en möjlig utmanare till medaljerna strök sig sent från sitt försök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet