Duplantis vann på 6,03 – tre försök på världsrekordet

Uppdaterad
Publicerad

I dag gjorde Armand Duplantis ett nytt försök att knäcka sitt eget världsrekord på 6,18. Han förbättrade sitt världsårsbästa med en centimeter till 6,03 men missade sina tre försök på världsrekordet 6,19 i tävlingen i Berlin.

Det sista försöket på 6,19 var riktigt nära.

– Jag gillade det mest eftersom det kändes som jag hade höjden för att klara det och det var ett övertygande försök. Jag är i en fas i min karriär där jag gör små förbättringar. Jag försökte något annorlunda än vid mina försök förra veckan, försökte vara lite mer aggressiv. Jag vet att jag är en bättre hoppare den här veckan än förra. Det kändes som om jag var jättenära 6,19 igen och det irriterar mig lite, säger Duplantis till SVT Sport.

Arrangören tände fyrverkeriet för världsrekord

I det första försöket på 6,19 avbröt Duplantis hoppningen på vägen upp och hoppade under ribban. Han var närmare i det andra försöket men rev med benen på väg upp. Det bästa försöket var det tredje där han återigen rev med benen, knappt, på vägen upp och även var på lätt med bröstet på vägen ner. Arrangören tände eldfyrverkeriet i tron att det var ett världsrekord men Mondo fick nöja sig med en check för att ha satt tävlingsrekord i hallen.

Ribban låg kvar ett tag men sedan singlade den ner sakta medan Duplantis tog sig åt huvudet i besvikelse. Det var annars en stökig tävling för Duplantis som hade tre rivningar på väg mot världsrekordförsöken.

Duplantis om kvällens tävling: ”Så nära 6.19... igen...”

Var på väg ut på 5,92

Han rev på 5,92 två gånger. Det första var en grov rivning. På det andra hade han höjden inne men rev knappt. Han var snabbt framme till mamma Helena på läktaren för att se hoppen på hennes mobiltelefon.

På det tredje försöket gick Duplantis över 5,92 och klarade sig kvar i tävlingen men var då tvåa efter KC Lightfoot som tog höjden i första försöket. Duplantis rev första försöket på 6,03. Han var uppe vid ribban men rivningen var ganska klar. Han klarade höjden i andra försöket och vann tävlingen eftersom Lightfoot rev ut sig.

Övertog Lavillenies tävlingsrekord

Förra året vann Duplantis alla tävlingar utom två.

Duplantis gick in på 5,59. Sista höjd i höjningsschemat är 6,03, vilket var anpassat efter Renaud Lavillenies tävlingsrekord på 6,02 från 2015, som nu alltså Duplantis övertog.

Duplantis var glad åt publikens stöd i Karlsruhe där 500 personer hade släppts in. I Berlin var det ännu bättre tryck då 1500 har fått köpa biljetter. Det var i Berlin som Duplantis fick sitt stora genombrott med EM-guldet 2018 på olympiastadion på 6,05.

– Publiken hjälpte mig mycket. Jag gillar Berlin och det här var inte sista gången som jag var här, säger Duplantis.

Härnäst tävlar Duplantis på hemmaplan i på Stavhoppsgalan i Uppsala den 9 februari.

– Jag vet vad jag måste göra för att sätta nytt världsrekord och är taggad framåt, säger Duplantis.

Duplantis höjd för höjd (0=klarad höjd, X=missad höjd, –=stod över):

Höjningsschema:

5,45: –

5,59: 0

5,70: –

5,81: 0

5,92: XX0

6,03: X0

6,19: XXX

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.