Christine Mboma har satt nytt juniorvärldsrekord på 400 meter två helger på raken. Foto: Watch Athletics

17-årig namibiska gör sensation på 400 meter

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga namibiskan Christine Mboma gör sensation på 400 meter och har klockats för världens två snabbaste tider. Inom en vecka har hon sprungit på 49,24 och 49,22 vilket är nytt U20-världsrekord.

– Det var ett superlopp. Jag är verkligen taggad och det var en häftig upplevelse. Jag tror att jag kan springa ännu snabbare och jag ska försöka göra mitt bästa i OS, säger Mboma till The Namibian efter segerloppet på 49,22 hemma i Windhoek i helgen. 

Även om man inte ska fästa för stort intresse vid världsbästatider så här tidigt på säsongen kan man notera att tiderna VM-säsongen 2019 skulle gett Mboma en fjärdeplats på världsbästalistan.

Två namibiskor i världstoppen

Den 17-åriga löparsensationen slog Grit Breuers, fostrad i Östtyskland, U20-rekord på 49,42 som stått sig sedan VM i Tokyo 1991.

Vid den första tävlingen, förra helgen, i Lusaka, Zambia, där Mboma vann på 49,24 var hennes namibiska landsmaninna Beatrice Masilingi, också hon 17 år, tvåa på 49,53 vilket ger henne tredjeplatsen på U20-listan genom tiderna. 

De kallas på hemmaplan för ”Namibias golden girls”.

Tiderna har noterats officiellt av det internationella friidrottsförbundet World Athletics men på sociala medier finns det en del ifrågasättanden av tiderna som inte har ratificerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.