Salwa Eid Naser riskerar att missa OS om hon fälls för missar i sin vistelserapportering. Foto: Bildbyrån

400 m-världsmästaren hörs i Cas

Uppdaterad
Publicerad

Skiljedomstolen Cas kommer att höra världsmästaren på 400 meter, Salwa Eid Naser, under två dagar i slutet av april.

Eid Naser vann VM-guldet i Doha i oktober 2019 på 48,14, den tredje snabbaste tiden i historien och var redan då under utredning för missar i sin vistelserapportering.

Det är det internationella friidrottsförbundets bestraffningsorgan Athletics Integrity Unit, AIU, som gått till skiljedomstolen Cas i Lausanne för att höra Eid Naser 22-23 april. AIU överklagar den friande dom som en oberoende panel i London utdelade i höstas.

Tokyo 2020

Cas väntas komma med ett snabbt utslag då säsongen står för dörren. Det första 400 metersloppet i Diamond League är i Rabat 23 maj. Damernas 400 meter i OS i Tokyo kommer att avgöras 3-6 augusti.

Ett test bakdaterades

Eid Naser, född i Nigeria men tävlande för i Bahrain, hade sina missar 12 och 16 mars 2019 och 24 januari 2020, vilket gör tre missar på mindre än ett år. Men testet den 16 mars räknas rent tekniskt till början av kvartalet, alltså den 1 januari. Det gjorde att de tre missade testen räknades till ett drygt år och alltså inte bedömdes som bestraffningsbart.

– Jag har aldrig varit en fuskare och kommer aldrig att bli det. Jag missade bara tre tester, vilket är normalt, det är sådant som händer, har Eid Naser tidigare sagt.

Vid en fällande dom riskerar Eid Naser att stängas av i två år.

ARKIV: Salwa Eid Nasers superlopp på 400 meter (3 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet