Coleman vid VM i Doha förra året. Foto: TT

Världsmästaren Coleman missar OS – var tolv minuter sen till dopningstest

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren på 100 meter, Christian Coleman, stängs av i två år för brister i vistelserapporteringen och missar OS i Tokyo till sommaren. Han var tolv minuter för sen vid en av testerna, vilket kostar honom OS och två år.

Det är det internationella friidrottsförbundets integritetsenhet, Athletics Integrity Unit, AIU, som har fastställt domen. Coleman kommer att vara avstängd till 13 maj 2022. Domen kan överklagas till skiljedomstolen Cas i Lausanne. 

”Tyvärr ser vi i det här fallet att den aktives beteende i bästa fall är vårdslöst och i värsta fall omdömeslöst”, skriver AIU i domen.

Coleman var nära att missa VM i Doha för ett år sedan men klarade sig på grund av en teknikalitet och kunde ta hem guldet i Qatar. Han stängdes tillfälligt av i juni i år och har inte tävlat den här säsongen.

Amerikanen har som bäst sprungit på 9,76 (VM-finalen förra året) på 100 meter och dominerat distansen de senaste åren.

Köpte julklappar när han skulle vara tillgänglig

Coleman har hävdat att en av missarna beror på att han var ute och köpte julklappar i december förra året. Han skulle vara tillgänglig i sitt hem mellan 19.15 och 20.15. AIU underkände Colemans invändning när han visade ett kvitto från ett varuhus som var stämplat 20.22, vilket var fem minuter från hemmet. De tolv minuterna Coleman överskred tidsgränsen kostar honom nu ett OS och två år. 

”Det är fastslaget att han inte återvände hem förrän hade gjort sitt inköp 20.22”, skriver AIU.

På Twitter uttryckte Coleman sin stora frustration över systemet.

”Jag är villig att dopningstestas varje dag under resten av min karriär för att bevisa min oskuld. Det är väldigt många människor som inte förstår hur ansträngande den här dopningstestsprocessen är för oss utövare. Vi måste varje dag uppge våra dagliga aktiviteter så att agenterna vet var vi är. Den här processen har orsakat mig mycket stress, panikattacker och ångest”, skrev han.

Världsmästaren på 400 meter, Salwa Eid Naser, friades i förra veckan från dopningsbrott på grund av missar i sin vistelserapportering. Detta efter en teknikalitet som var till den 22-åriga Bahrainlöparens fördel.

2018 blev svenska löparstjärnan Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.

KLIPP: Världsmästaren Christian Coleman stängs av för dopningsbrott (17 juni 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Världsmästaren Christian Coleman stängs av för dopningsbrott Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer