Salwa Eid Naser får behålla sitt VM-guld från Doha. Foto: TT

Världmästaren frias från dopningsbrott – Meraf Bahta blev avstängd för samma sak

Uppdaterad
Publicerad

400 m-världsmästaren Salwa Eid Naser frias från dopningsbrott på grund av missar i sin vistelserapportering. Det sker efter en teknikalitet, skriver AP.

Det är det internationella friidrottsförbundets bestraffningsorgan Athletics Integrity Unit, AIU, som meddelar att deras misstankar kring dopningsbrott av 400 m-löparen Salwa Eid Naser avslagits av en oberoende panel som friar 22-åringen som misstänktes ha tre missar i sin vistelserapportering, vilket är ett dopningsbrott som bland andra Meraf Bahta fällts för.

Enligt regelverket kan tre missar i vistelserrapporteringen inom ett år leda till två års avstängning, minimistraffet är ett år. Eid Naser, född i Nigeria men tävlande för i Bahrain, hade sina missar 12 och 16 mars 2019 och 24 januari 2020, vilket gör tre missar på mindre än ett år.

Friidrotts-VM

Men testet den 16 mars räknas rent tekniskt till början av kvartalet, alltså den 1 januari. Det gör att de tre missade testen räknas till ett drygt år och alltså inte är bestraffningsbart.

Även ett fjärde test var uppe på bordet

Dessutom finns ett fjärde misstänkt fall kring Eid Nasers vistelserapportering, något som skedde 12 april 2019. Dopningsjägaren kunde dock inte få tag i Eid Naser efter en serie missförstånd kring telefonnummer och adress i hemstaden Riffa.

AIU ville räkna det som en miss men den oberoende panelen avfärdade den.

När fallet blev offentligt i juni ryckte Eid Naser, som varit avstängd sedan dess, på axlarna och sade att det kunde hända vem som helst.

– Jag har aldrig varit en fuskare och kommer aldrig att bli det. Jag missade bara tre tester, vilket är normalt, det är sådant som händer, sade hon i en video på sin hemsida.

Hon får nu behålla VM-guldet från Doha förra året då hon vann 400 meter på 48,14, den tredje snabbaste tiden genom tiderna. Och kan koncentrera sig på OS i Tokyo till sommaren.

AIU har 30 dagar på sig att överklaga den friande domen till skiljedomstolen Cas. Det ska man nu ta ställning till.

KLIPP: Bahta blev av med EM-bronset: ”Jag ska vara stark och blunda” (29 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet