Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Världsmästaren Christian Coleman stängs av för dopningsbrott Foto: Bildbyrån

Världsmästaren Christian Coleman stängs av för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Christian Coleman, världsmästare på 100 meter, riskerar en längre avstängning.
Amerikanen har på nytt brutit mot dopningsreglerna i sin vistelserapportering och stängs nu av tills vidare.
Coleman hävdar själv att missen beror på att han var ute och köpte julklappar.

Sprintstjärnan uppger själv på Twitter att han missade ett test den 9 december i fjol och att hans överklagan hos antidopningsorganisationen Athletics Integrity Unit (AIU) avslagits. Han anser sig vara oskyldig och skriver att han handlade julklappar i en närliggande galleria när dopningsjägarna hälsade på i hans hus i Lexington, Kentucky. Vistelserapporteringsmissen är hans fjärde sedan juni 2018, den tredje under en tolvmånadersperiod.

AIU bekräftar att den regerande världsmästaren på 100 meter är avstängd tills vidare och han riskerar därmed upp till två års avstängning. Han riskerar därmed att missa OS i Tokyo nästa år.

Frustrerad på systemet

På Twitter uttrycker han sin stora frustration över systemet.

”Jag är villig att dopningstestas varje dag under resten av min karriär för att bevisa min oskuld. Det är väldigt många människor som inte förstår hur ansträngande den här dopningstestsprocessen är för oss utövare. Vi måste varje dag uppge våra dagliga aktiviteter så att agenterna vet var vi är. Den här processen har orsakat mig mycket stress, panikattacker och ångest”, skriver han.

Aldrig testats positivt

Redan när amerikanen tog sitt första VM-guld i Doha i fjol var det frågetecken kring hans start, då han under sommaren anklagats just för att ha brustit i sin vistelserapportering av den amerikanska antidopningsbyrån Usada. Han har dock aldrig testats positivt för dopning.

Sedan tidigare är även Salwa Eid Naser, som vann VM-guld på 400 meter i Doha, avstängd av AIU efter att ha brustit i sin vistelserapportering. 2018 blev svenska löparstjärnan Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.

Under coronapandemin har det funnits en utbredd oro för att antidopningsarbetet ska bli lidande när idrotten står still och det har varit svårare att testa utövare.

ARKIV: Här tar Coleman VM-guld (28 september 2019):

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer