Svensken hyllas av Lavillenie. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Duplantis slog nytt svenskt rekord i stavhopp

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Armand Duplantis slog till med 5,90 i en tävling i amerikanska Austin i kväll. Detta är lika med nytt svenskt utomhusrekord, och nytt världsrekord för juniorer.

– Den här sommaren kommer bli spännande med dig, grattis, hyllas svensken av OS-guldmedaljären Renaud Lavillenie.

Nyligen putsade Duplantis det svenska inomhusrekordet när han hoppade 5,82. Under lördagskvällen slog han till igen.

duplantis

Duplantis besegrade bland annat 2015 års världsmästare i stavhopp, kanadensaren Shawn Barber, när han slog till med det nya svenska rekordet utomhus i Austin, som också är lika med nytt juniorvärldsrekord.  Armand Duplantis bor i USA och har både svenskt och amerikanskt medborgarskap, men tävlar för Sverige.

– Det är helt galet. Med tanke på att han är 17 år och det bara är tio centimeter kvar till sex meter, så skulle jag inte bli förvånad om han klarar den gränsen som förste svensk innan hans karriär är över, säger svenske landslagsledaren Jonas Anshelm till SVT Sport.

Hyllas av mästaren

Det tidigare svenska utomhusrekordet hade Oscar Janson med 5,87 sedan 14 år tillbaka.

Efter rekordhoppet hyllas Duplantis nu av Renaud Lavillenie, fransmannen som bland annat vann OS-guld i London 2012 och silver i Rio förra året.

– Den här sommaren kommer bli spännande med dig, grattis, skriver Lavillenie på Twitter.

Drömmer om OS-guld

Och slår Duplantis drömmar in, blir det betydligt högre hopp i framtiden. När SVT Sport träffade 17-åringen i Lafayette, Louisiana, förra våren berättade om de storslagna planerna.

Jag vill vinna allt, VM, OS och så vill jag slå världsrekordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.