Justin Gatlin kan nu titulera sig världens snabbaste 37-åring Foto: Bildbyrån

Justin Gatlin blev världens snabbaste 37-åring

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversielle sprintveteranen Justin Gatlin hade inte sprungit ett 100-meterslopp under 10 sekunder sedan VM i London 2017. På gårdagens Diamond League i hemlandet USA slog han till med 9,87 – snabbaste tiden någonsin noterad av en 37-åring.

Det var inte bara Armand Duplantis som visade formbesked under gårdagens Diamond League i Kaliforniska Stanford.

Den i dag 37 år gamla och omdiskuterade amerikanen Justin Gatlin sprang in som tvåa på 100 meter bakom landsmannen Christian Coleman. I vind på -0,1 stannade klockan på 9,87 för Gatlin som därmed inte bara slog till med ett ordentligt säsongsbästa utan blev snabbaste 37-åringen någonsin genom tiderna. Colemans vinnartid på 9,81 är dessutom snabbaste tiden i världen i år.

Har redan biljett till VM i Doha

Gatlin har på grund av en dopningsavstängning mellan 2006 och 2010 varit en kontroversiell figur inom friidrottsvärlden, och ofta levt i skuggan av den omtyckta sprintlegendaren Usain Bolt.

Senast Gatlin sprang under 10 sekunder var på VM i London 2017 (9,92) då han sprang hem guldet före Bolt som slutade på bronsplats. Amerikanen har som regerande världsmästare redan en biljett klar till höstens VM i Doha som drar igång i slutet på september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.