• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Caster Semenya är i fokus för debatten. Foto: TT.

60 idrottspersonligheter i öppet brev för Semenya

Uppdaterad
Publicerad

Tennislegendaren Billie Jean King och den svenska fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl är en av 60 kvinnliga idrottare som står bakom ett brev som anklagar IAAF, internationella friidrottsförbundet, för diskriminering. Brevet riktar sig mot de nya regleringarna för hur hur mycket testosteron en kvinnlig löpare får producera.

”Ingen kvinna ska tvingas att ändra på sin kropp för att tävla i sport”, skriver de i brevet.

Den 1 november träder nya regler i form av en sänkt gräns för testosteronvärde (manligt könshormon) för kvinnliga medeldistanslöpare. Detta drabbar bland annat världens bästa 800-meterslöpare Caster Semenya och den indiske sprintern Dutee Chand, som kommer tvingas ta p-piller för att få ner sin testosteronhalt.

Semenya har överklagat de nya reglerna.

– Detta är bara ett nytt sätt där styrande sportorgan bestämmer över kvinnliga utövare. Men aldrig över några manliga kollegor, har Semenya sagt.

”Ingen kvinna ska tvingas att ändra på sin kropp för att tävla i sport”

Och i ett öppet brev från över 60 före detta och aktiva idrottare backas Semenya upp. Bland namnen som står bakom brevet finns bland annat för detta tennisstjärnan Billie Jean King, hockeyspelaren Meghan Duggan, den amerikanska landslagsspelaren fotboll Megan Rapinoe, samt den svenska landslagsmålvakten i fotboll Hedvig Lindahl. De menar att den nya regleringen är diskriminerande mot kvinnor och aldrig hade använts mot manliga idrottare.

De skriver bland annat:

”Vi kräver att ni upphäver de diskriminerande reglerna. Vi som undertecknat är djupt oroade över de nyligen annonserade reglerna som diskriminerar kvinnliga atleter med naturligt upphöjda testosteronnivåer”, står det att läsa i brevet.

”Ingen kvinna ska tvingas att ändra på sin kropp för att tävla i sport”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.