Caster Semenya Foto: Bildbyrån

Cas tar upp Semenyas fall

Uppdaterad
Publicerad

Igår berättade Caster Semenya att hon överklagar det internationella friidrottsförbundet, IAAF:s, hormonregler. Nu meddelar idrottens skiljedomstol, Cas, att man tar upp fallet.

IAAF:s nya hormonregler har fått mycket uppmärksamhet. Reglerna innebär att kvinnliga medeldistanslöpare som har extremt höga naturliga halter av det manliga könshormonet testosteron, måste se till att sänka sin halt om de ska få fortsätta tävla.

Reglerna planeras träda i kraft från den första november i år men igår meddelade Caster Semenya att hon överklagar beslutet till Cas. ”Jag vill bara springa naturligt, som jag är född” sa Semenya då.

Idag skriver Cas i ett uttalande att Semenyas överklagan kommer att tas upp och att reglerna kommer att utredas.

SVT Sports expert Jacob Hård kommenterade igår Semenyas överklagan.

– Jag tror inte alls det är självklart att IAAF vinner ett sånt här mål. Förra gången det var på tapeten krävde Cas vetenskapliga bevis för att hyperandrogena skulle ha en så kallad ”stor fördel”, men hur ”stor” definieras vet man inte riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.