8,83 i längd i hårfin medvind

Uppdaterad
Publicerad

Det var snubblande nära ett världsrekord i längdhopp. Kubanen Juan Miguel Echevarria fick på en riktig pärla och landade efter 8,83 meter.

– I dag ville jag hoppa över 8,50 men jag trodde aldrig att jag kunde hoppa så långt och nu vill jag hålla den här nivån, säger Echevarria.

Drömgränsen nio meter är inom räckhåll.

– Jag har inte ens tänkt på nio meter. För att nå dit måste jag träna ännu hårdare, det är en stor barriär att passera, funderar kubanen.

Medvind med minsta möjliga marginal

Nu kommer segerhoppet inte att räknas som stadionrekord, eller som det femte längsta hoppet genom tiderna, då medvinden var precis över tillåtna + 2,0 meter/sekund. Kubanen hade retfulla 2,1 i ryggen i sitt sjätte hopp.

Han landade så långt fram i gropen att han var nära glida fram emot stålbarriären. När resultatet kom upp showade 19-åringen framför fansen. Stadion var i extas.

Bergqvist fick gåshud

– Det är första gåshuden jag får i dag, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist full av beundran.

Kubanens näst längsta hopp, i godkänd vind, mättes upp till 8,50 i fjärde omgången. Det var väldigt byiga vindar med både stark med- och motvind under tävlingen.

Mike Powell har världsrekordet på 8,95 från VM-finalen i Tokyo 1991 i den klassiska duellen med Carl Lewis.

1) Mike Powell, USA, 8,95 (1991)
2) Bob Beamon, USA, 8,90 (1968)
3) Carl Lewis, USA, 8,87 (1991)
4) Robert Emmiyan, Armenien (8,86)
5) Larry Myricks, USA (8,74)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer