Duplantis vann första Diamond League-galan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en imponerande vår kom i dag en ny milstolpe för supertalangen Armand Duplantis. Den USA-baserade svenska 18-åringen vann stavhoppet på 5,86 och tog sin första seger i Diamond League. Nu vill han ta hem EM-titeln:

– Jag vill verkligen vara den sista mannen som är kvar i Berlin (EM i augusti). Jag har fått bra självförtroende av den här segern, säger Duplantis och hymlar inte med målsättningen inför säsongens stora tävling.

Det var ett stort ögonblick för Duplantis som har en svensk mamma och en amerikansk pappa.

– Det kändes väldigt bra och jag visste att jag hade chans att hoppa högt. Det var skönt att slå Sam. Jag kommer inte ihåg så mycket av tävlingen, det är lite blankt nu. Det finns inget bättre ställe att få vinna en Diamond League-tävling på än här, säger Duplantis på engelska till SVT Sport.

För första gången slog ”Mondo” Duplantis den regerande världsmästaren Sam Kendricks som slutade tvåa på 5,81.

– Jag orkade inte på slutet men Mondo hade en fin tävling och fick med sig de höga höjderna. Vi pratade en del under tävlingen för att sporra varandra, säger amerikanen till arrangören.

Rekordförsök när segern var klar

Duplantis gjorde sedan ett försök på 5,91, som han missade, och begärde, när segern var klar, upp ribban på 5,96 som var allt för högt denna högsommarvarma dag på Stockholms Stadion.

– Det är inte nära men han gör ändå ett tappert försök, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist. Duplantis personrekord, som också är juniorvärldsrekord och svenskt seniorrekord, från någon månad sedan lyder på 5,93.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.