Jeng om Duplantis: ”Magiskt” Foto: TT

Alhaji Jeng om Armand Duplantis: ”Kan hoppa 6,40”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis säsong är över.
Det blev 16 segrar av 16 möjliga, och nytt världsrekord inte mindre än två gånger.
Men det kan bli bra mycket högre i framtiden.
– Jag blir inte förvånad om han hoppar 6,40, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

16 segrar av 16 möjliga. Tio tävlingar över sex meter. Två världsrekord. Världens högsta hopp någonsin utomhus.

Armand ”Mondo” Duplantis 2020 överträffar det mesta, och när SVT Sports expert Alhaji Jeng ska sammanfatta året gör han det med följande ord:

– Magiskt, kan vi väl sätta som titel? 15 tävlingar över sex meter, inne och ute. Tio tävlingar över sex meter! Tänk så här: 2018 hade han sex meter en gång. I fjol hoppade han sex meter två gånger, sen kommer han in till 2020 och har höjt sig från att hoppa en gång 2018, två gånger 2019 och så över tio gånger 2020, säger han, och lägger till:

– Vi ska ha i åtanke att de yttre betingelserna varit allt annat än perfekt alla gånger. Ändå har han den nivån på hoppningen. Det är nog det sjukaste som någon har gjort i historien.

Vad är du mest imponerad över?

– Mattan rycks ju undan när ovissheten kommer. Han har inte kunnat förbereda sig alls utan har fått träna alternativt hemma i trädgården och mycket har ju varit nedstängt som gym och träningsplaner. Han har mer eller mindre fått börja tävla på en gång, så det är ju ett element som jag tycker är väldigt imponerande.

ARKIV: Här sätter Armand Duplantis världsrekord på 6,17

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Världsrekord av Armand Duplantis – hoppar 6,17

”Lyfte tre dimensioner”

Även om Duplantis redan för två år sedan tog EM-guld i Berlin hade Jeng inte kunnat ana att Duplantis skulle ha ett så pass bra 2020 som han har haft.

– I fjol tänkte man ju ”Vilken potential han har! Om några år kan ha få ett lyft”. Han hade ju visserligen hoppat sex meter med mersmak, men varje femma där uppe är något annat från att gå från 5,80 till 5,85. Det kan ta några år. Så man tänkte ju att vid OS 2024 kanske han skulle kunna vara uppe och nosa på världsrekordhöjder, säger Jeng, och fortsätter:

– Men att han kommer så som han gjorde inomhus. Det var som att han lyft tre dimensioner upp!

Hur högt kan han hoppa?

– Om man bara ser på det hans hopp i dag indikerar och hur högt över han är nu, då blir jag inte överraskad om han hoppar 6,40, man ser ju vilken marginal han har till ribban.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer