Före detta stavhopparen Alhaji Jeng är ny expert på SVT Sport. ”Det här är en ny roll för mig och det triggar mig ordentligt”, säger han. Foto: Sofia SabelVisa alla (3)
Visa alla (3)

Alhaji Jeng ny expertkommentator i SVT

Publicerad

Han har tagit VM-silver, deltagit i OS och vunnit Finnkamper.
Nu står förre stavhopparen Alhaji Jeng, 38, inför en ny utmaning – som expertkommentator i SVT:s sändningar från Finnkampen och friidrotts-VM.
– Det ska bli roligt. Kul att min gamla gren stavhopp är så het, det är fantastiskt att se Duplantis, säger han.

För ett par år sedan avslutade Alhaji Jeng sin friidrottskariär. Som 36-åring och med problem med en skadad fot lämnade han sporten.

– Jag har inte tränat någon friidrott, eller varit tränare. Men jag håller ju koll på friidrotten, och min bästa kompis är ju Christian Olsson (OS-mästare i tresteg). Fast vi spelar bara padel och golf ihop.

När SVT sänder Finnkampen från Stockholms stadion i helgen, och när SVT sänder från VM i Qatar i slutet av september, kommer Alhaji Jeng att byta sida.

Att vara den som granskar, kommenterar och förklarar.

– Det blir en balansgång, kruxet är om man ska prata för de fem procent som är friidrottsexperter, eller till de 95 procent som tittar och inte har full koll? Som stavhoppare tränar man i stort sett alla friidrottsgrenar, utom kastgrenarna, så visst kan jag det här, säger Alhaji Jeng som nu efter friidrottskarriären jobbar på ett IT-företag i Göteborg.

På frågan vad han har för minnen från Finnkampen tvekar han lite:

– Ärligt talat. De första gångerna man var uttagen till landslaget var det spännande och roligt. Men många gånger kom Finnkampen efter de stora mästerskapen och då var jag sällan så motiverad. Jag tror att första gången var 2002 och jag har vunnit flera gånger, men inte varje gång.

”Maxutfallet är 16–6”

– Men att kommentera Finnkampen blir roligt. De gäller att hålla koll på årsbästa och på poängen i varje gren. Maxutfallet är 16–6, det vet jag, säger Alhaji och skrattar.

Som stavhoppare var Alhaji Sverige-etta i många år. Han hoppade 5,80 som bäst och tog ett VM-silver inomhus som bäst. Men förutom 11 SM-guld (ute och inne) i stavhopp har han också ett SM-guld i mångkamp (inne).

– Det är inte så underligt, ändå. Vi stavhoppare tränar hopp, sprint, häck dagligen. Men det är bra som expert, man kan en hel del grenar, menar Alhaji Jeng.

Han är inte bara expert på idrotten utan också på Doha, Qatar, där VM avgörs. Under tre år bodde och tränade Jeng i värmen på Khaliffa-stadion under supertränaren Stanislaw Szczyrba.

”Hajade till” av Duplantis

– Vi var väl mest på träningarenan bredvid. Men visst kan jag en del om Doha och Qatar som jag kan berätta för tv-tittarna om, även om jag inte bodde där hela tiden under de åren.

Som gammal stavhoppare blir ju så klart den gamla tävlingsgrenen intressant, inte minst med tanke på att en av favoriterna är svensk, Armand Duplantis.

– Jag såg honom på ett klipp när han var 13-14 år. Han var liten men hoppade högt och jag hajade verkligen till när jag såg honom. Jag känner ju till honom bättre än han känner till mig. Så är det ju. Jag är från en annan generation. Men jag vill också nämna att jag tror att Melker Svärd Jacobsson (också stavhopp) kan skrälla ordentligt. Jag har sett honom träna och det ser bra ut.

Alhaji Jengs VM-silver från 2006

SVT:s lag i Finnkampen och i VM

Visa

Under Finnkampen:

Programledare: Marie Lehmann

Kommentator: Jacob Hård

Experter: Kajsa Bergqvist, Alhaji Jeng

Under VM i Doha:

Programledare: André Pops

Intervjuare: Marie Lehmann

Kommentatorer: Jacob Hård och Niklas Nord

Expertkommentatorer: Kajsa Bergqvist och Alhaji Jeng

Reportrar: Stefan Åsberg och Lotta Fahlberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer