Francine Niyonsaba, Caster Semenya och Margaret Wambui stoppas samtliga från deltagande i VM i Doha. Foto: TT Nyhetsbyrån

Alla tre OS-medaljörer på 800 meter stoppas

Uppdaterad
Publicerad

När friidrotts-VM i Doha avgörs i månadsskiftet september-oktober kommer ingen av de tre medaljörerna på damernas 800 meter vid OS 2016 finnas med. Alla tre stoppas på grund av Internationella friidrottsförbundets nya regel som begränsar testosteronnivån hos kvinnliga utövare.

Att Caster Semenya, Sydafrika, inte får vara med har varit känt. Men hon är inte ensam att tvingas avstå VM, skriver Aftonbladet. OS-tvåan Francine Niyonsaba från Burundi som även var tvåa på VM 2017 stoppas också.

– Jag är skapad av Gud. För mig handlar det om diskriminering, sade Niyonsaba om den nya regeln i april i samband med att hon berättade att hon har hyperandrogenism som orsakar de höga nivåerna.

Även OS-trean Margaret Wambui från Kenya stoppas på grund av den nya regeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.