Svenske Cas-domaren: ”Då är det kört för Semenya”

Uppdaterad
Publicerad

Följetongen kring Caster Semenya fortsätter, nu har högsta domstolen i Schweiz vänt i frågan och Semenya ser ut att missa VM i Qatar.

– Om inte det slutgiltiga beslutet från Schweiz högsta domstol hinner komma före VM och det i sin tur är positivt så är det ju kört för Semenya, säger den svenske CAS-domaren Lars Nilsson.

Beslutet från i går som innebär att den högsta domstolen i Schweiz vänt i frågan och går på internationella friidrottsförbundets linje ser ut att stoppa Semenya från VM i september.

Enda chansen för den regerande olympiske- och världsmästaren på 800 meter är nu att hon antingen börjar medicinera sina naturligt höga halter av testosteron eller att högsta domstolen i Schweiz ändrar sig ännu en gång.

Den svenske CAS-domaren Lars Nilsson har inte varit med om dömt i fallet med Semenya men förklarar turerna.

– I den första prövningen som Schweiz högsta domstol gjorde så beslutade den om så kallad inhibition det vill säga att CAS beslut inte fick verkställas förrän dess att domstolen hade prövat hela ärendet i sak. Nu har de tagit tillbaks det inhibitionsbeslutet, och därför gäller CAS beslut tills HD i Schweiz kommer med sitt slutgiltiga besked, säger Lars Nilsson till SVT Sport. 

I en skrivelse från Schweiz högsta domstol framgår det bland annat att rätten anser att Semenyas önskan om en uppskjutning av CAS beslut är inte välgrundade.

– Det kan vara något i Internationella friidrottsförbundets inlaga till Schweiz HD där de har yttrat sig och tillfört något i ärendet som inte fanns med när domstolen fattade det första inibitionsbeslutet, säger Lars Nilsson. 

Frågan är nu vad som hinner hända innan VM i september. Caster Semenya som hittills vägrat medicinera sig ser inte ut att ändra på sig och sannolikheten att domstolen i Schweiz gör det igen är nog inte så stor.

– Om inte det slutgiltiga beslutet från Schweiz HD hinner komma före VM och det i sin tur då är positivt så är det ju kört för Semenya, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.