Kim Amb är klar för final i spjut Foto: TT Nyhetsbyrån

Amb till final på sista kastet

Uppdaterad
Publicerad

Kim Ambs deltagande i spjutfinalen var osäkert inför sista omgången. Andrakastet på 82.98 var en dryg meter bakom finalgränsen på 84 meter. Men i sista omgången slog han till, 84.85 och finalbiljetten var bokad.

– Jag är så oerhört tacksam till alla mina coacher och familjen och alla vänner som jag aldrig träffar. Allt slit och jobb som jag lägger så kul och härligt att jag får utdelning, sa Kim Amb efter kvalet till SVT sport.

Kim Amb var femtonderankad inför dagens spjutkval. Finalgränsen sattes till 84 meter och i den första gruppen, där Amb inte fanns med, presterades många fina längder och det stod klart att det skulle krävas riktigt bra kast för att ta sig till finalen. Ambs första kast gick utanför kastsektorn, hans andra var bättre och gav 82.98. En längd som, beroende på andra resultat, kunde ha tagit svensken till final.

– Jag kände på uppvärmningsplanen att jag var rätt nervös. Jag kom in här och försökte samla tankarna, på uppvärmningen kände jag att det började stämma. Sen inför sistakastet kände jag: nu kommer jag trycka på, sa Kim Amb till SVT efter kvalet.

Och trycka på gjorde han – 84,85 i sistaförsöket – en dryg meter över kvalgränsen. Svensken gav ifrån ett rejält vrål efter sistakastet och såg lättad ut efter att ha bokat en plats i finalen.

– Det här är första gången jag tar mig till final efter direktkvalificering. Jag är så oerhört tacksam till alla mina coacher och familjen och alla vänner som jag aldrig träffar. Med allt slit och jobb som jag lägger så är det så kul och härligt att jag får utdelning, säger Amb efter kvalet.

Bäst i kvalomgången var regerande världsmästaren Johannes Vetter som slog till med 89.35. Ambs kast var det fjärde längsta i kvalet.

Finalen går imorgon runt 18.55 och Amb hoppas på ännu mer då.

– Jag vill ha sex kast till att börja med och jag hoppas jag kan bygga på det jag har gjort idag och ytterligare någon meter till imorgon, avslutar Amb med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.