Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är Kim Ambs guldkast i SM Foto: Bildbyrån

Ambs nionde raka tävling över 81 meter

Uppdaterad
Publicerad

Kim Amb visade upp en fortsatt god form under finalpasset i spjut i Uppsala.
SM-guldet vann han övertygande med sitt kast på 83,60 och gjorde sin nionde raka tävling över 81 meter.
– Det har blivit en lägstanivå för Kim, att kasta 82, 83 meter, säger SVT:s expert, Kajsa Bergqvist.

I slutet på juli månad slog Amb till med ett nytt personbästa, när han kastade 86,49. Det var kulmen på hans hårda jobb tillbaka till toppen efter en axelskada.

– När man kan ligga och kasta långt på träning så är det lättare för kroppen att känna igen det på tävling. Ligger man och kastar 70 meter på träning är det jäkligt svårt att kasta 85 på tävling, sa han till SVT Sport efter rekordkastet.

Under finalpasset av SM-helgen i Uppsala visade han på nytt upp god form och vann på 83,60, drygt 12 meter längre än silvermedaljören Jakob Samuelsson.

– Det är yttersta världsklass. Det har blivit en lägstanivå för Kim, att kasta 82, 83 meter, säger SVT:s expert, Kajsa Bergqvist.

”Nu är jag ensam däruppe”

– Det är hög, hög klass igen. Om jag har räknat rätt så var det här Ambs nionde tävling den här säsongen och nionde gången han kastar över 81 meter, säger SVT:s kommentator, Jacob Hård.

Amb hade ytterligare ett kast över 83 meter, som landade på 83,37.

– Det var en knivig vind, vi hade rak sidvind och det kräver att man träffar perfekt. Jag är mest nöjd med detta 83-meterskast, men jag tror det var slut på pulver i kroppen då, säger Amb till SVT.

Trots att Amb lyckas få till fina resultat så dras han med en handskada, som man kunde se att han behandlade under tävlingen. Dock en skada som enligt honom själv ska vara av en lindrigare karaktär och som inte förvärras av allt tävlande.

Kim Ambs fina utveckling bådar gott inför OS nästa sommar. I och med segern blev han också historisk.

– Nu är jag ensam däruppe. Innan var det både jag och Patrik Bodén på sju SM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer