Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Almgren siktar på 10 000 meter till sommaren där både EM och OS väntar. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Andreas Almgrens drag efter rekordet – byter distans till OS

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Almgren fick mersmak efter det svenska rekordet på 10 km landsväg och gör en rockad till OS i Paris. Han byter ut 1 500 mot 10 000 meter.

– Jag har störst chans att bli bäst placerad på 10 000 meter, säger Almgren till SVT Sport.

Almgren sprang 10 km landsväg på 27.20 i Valencia under söndagen och krossade det svenska rekordet med 37 sekunder i första loppet på distansen.

– Jag har haft tankar på ”tian” redan innan och det förstärktes i dag. Jag fick mersmak. Det var en trevlig sträcka att springa och det finns mycket outtaget på 10 000 meter, säger Almgren som närmast ska åka på ett höghöjdsläger i Sierra Nevada.

OS i Paris 2024

Om en månad väntar en halvmara och om två månader ett högklassigt 10 000 meter i USA, där tanken är att Almgren ska göra en attack mot kvaltiden 27.00.

– Drömgränsen 27 minuter ska inte vara omöjlig. Jag borde kunna springa snabbare på bana än på landsväg, funderar Almgren som inte tänker springa något 1 500 meter alls före OS i Paris i sommar utan koncentrera sig på lopp mellan 3 000 och 5 000 meter. Han är inte orolig för att tappa snabbheten med det upplägget.

– Man kan träna på att få ut 1 500 meterskapaciteten och behöver inte tävla på distansen.

Hög spurtkapacitet vid långsamma lopp

Trots ett personrekord på 3.32,00 väljer Almgren bort 1 500 meter eftersom det är så extremt hård konkurrens i grenen och att den är chansartad med försök, semifinaler och final medan det är final direkt på 10 000 meter.

Han tror att ett mästerskapslopp på 10 000 meter kan passa honom bra.

– Segertider på strax under 28 minuter, som det varit i flera mästerskap, borde passa mig ganska bra. Går det långsamt har jag en hög spurtkapacitet.

Det är SOK som har sista ordet om Almgren ska få en OS-biljett där även 5 000 meter finns med i planen.

– Jag är bättre än någonsin just nu så det känns lovande, säger Almgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet