• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Almgren krossade det svenska rekordet. Foto: Svensk friidrott

Svensk rekordkross av Andreas Almgren: ”Har gått spikrakt uppåt”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Almgren fick ett bra kvitto på sin status när han satte svenskt rekord på 10 km väglöpning i Valencia. Han sprang sträckan på 27.20.

– Det var lite av en överraskning men ändå inte. Jag har ju tränat väldigt bra de senaste månaderna och senaste månaden har det gått spikrakt uppåt, säger Andreas Almgren till SVT Sport.

– Jag hade förhoppningar på 27.30 eller 40 och att det gick så här bra var en glad överraskning, säger Almgren som ångrar att han var lite för försiktig i början och sprang andra halvan 16 sekunder snabbare än den första.

– Med någorlunda jämn fart kan jag kapa några sekunder redan där, analyserar Almgren.

Det var första gången han på allvar tävlade på sträckan. Det tidigare svenska rekordet löd på 27.57 och sattes på den snabba banan i Valencia förra året av Jonas Glans. Nu krossades det med 37 sekunder.

Åtta sekunder från Europarekordet

Tiden, som räckte till en sjätteplats i loppet, är även ett nytt nordiskt rekord och han är inte mer än sju sekunder från Europarekordet och går in som trea i Europa genom tiderna.

Segrare i loppet blev ugandiern Jacob Kiplimo som sprang i mål på 26.48. Han har ett personrekord på 26.33,93 på 10 000 meter.

På damsidan sattes det ett världsrekord när Kenyas Agnes Ngetich som första kvinna i historien sprang under 29 minuter på 10 kilometer. Hennes segertid blev 28.46.

– Jag hade inte förväntat mig det här världsrekordet. Jag ville förbättra min tid på 29.14 från förra året och är så glad över att jag kunde springa på 28 minuter, säger Ngetich till det internationella friidrottsförbundet.

Resultat 10 km väg valencia:

Herrar:

1. Jacob Kiplimo, UGA, 26.48

2. Birhanu Balew, BRN, 26.57

3. Peter Mwaniki Aila, KEN, 26.59

4. Dennis Kibet Kitiyo, KEN, 27.01

5. Dominic Lobalu, SUI, 27.13

6. Andreas Almgren, SWE, 27.20

Damer:

1. Agnes Jebet Ngetich, KEN, 28.46

2. Emmaculate Anyango Achol, KEN, 28.57

3. Lilian Kasait Rengeruk, KEN, 29.32

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.