• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Almgren. Foto: SVT.

Svenskt rekord av Andreas Almgren

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Almgren, 27, har slagit sitt eget svenska rekord på 3 000 meter. Han blev sjua på Diamond League-galan i Doha på tiden 7.37,05 och det är över två sekunder bättre än hans tidigare rekord.

– Jag är glad, men också lite av en lättnadskänsla. Jag har mycket bra på gång, säger han till SVT Sport.

Medeldistanslöparen Andreas Almgrens tidigare svenska rekord på 3 000 meter (7.39,44) stod sig bara i ett drygt halvår. På Diamond League-premiären i Doha, Qatar, visade han strålande form och raderade ut det rekord med god marginal.

Den nya svenska rekordtiden lyder 7.37,05 och det räckte till en sjundeplats i det högklassiga loppet.

– Det är i maj jag ska skruva upp det ordentligt. Så att jag redan ligger på de här nivåerna i ganska blåsiga förhållanden, det lovar gott, säger Almgren och fortsätter:

– Det var inte ett helt problemfritt lopp heller. Jag höll på att stupa efter halva loppet då det blev lite spikar och grejer. Jag är väldigt nöjd med insatsen.

Almgren hyllas av SVT Sports expert Alhaji Jeng.

– Fantastisk insats av Andreas. Att han går in och slår svenskt rekord i första tävlingen är riktigt kul att se, säger han.

Vann gjorde etiopiern Lamecha Girma. Hans segertid 7.26,18 är både världsårsbästa och det bästa som gjorts på en DL-gala i Doha.

Tvåa och trea kom Girmas landsmän Selemon Barega och Berihu Aregawi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.