Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kristian Cehs segerkast i Doha. Foto: SVT

Kristjan Ceh över 70 meter direkt – Daniel Ståhl tvåa i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhls första internationella framträdande för säsongen slutade med en andraplats i Doha (67,14).

Överlägsen vinnare blev Kristjan Ceh som spräckte 70-metersgränsen det första han gjorde.

– Det är ett fantomkast! utbrister SVT:s kommentator Jacob Hård.

Regerande världsmästaren Kristjan Ceh behövde bara ett kast för att vinna Diamond League-premiären. Diskusen landade på säsongsbästa 70,89, näst längst i världen i år bakom Mykolas Aleknas 71 meter.  

– Jag är väldigt nöjd, det är inte världsårsbästa men det är nära. Jag kommer direkt från ett hårt träningsläger, så efter tre omgångar var jag helt slut. Jag var trött redan då. Men en bra start på säsongen, säger Ceh i intervjun efteråt.   

Trots det var den 24-årige slovenens femte kast också över 70 meter (70,70).  

– Träningen går bra, jag har stora förväntningar på säsongen. Målet är att slå personbästa, säger Ceh, som har kastat som längst 71,27 (maj 2022).  

För svenskduon Daniel Ståhl och Simon Pettersson, som gått skilda vägar sedan långvarige tränaren Vésteinn Hafsteinsson i höstas meddelade att han slutar, inleddes kvällen något trevande. 

Ståhl nöjd med premiären: ”Showtime”

Men i tredje omgången höjde sig Ståhl rejält. 30-åringen kastade 67,14 som räckte till en andraplats. Inspirerad av kollegan lyfte sig även Simon Pettersson i tredje och kastade 64,30 vilket räckte till en sjätteplats. 

– Det är en bra insats av både Daniel och Simon med tanke på turbulensen som har varit med tränarbytet, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Daniel Ståhl var nöjd efteråt.

– Det kändes bra, jag hade kul. Det var ”showtime” liksom och målet i dag var att placera sig så bra som möjligt, snarare än att titta på resultatet. Nu blev jag tvåa och är jätteglad för det, säger han.

20-årige världsettan Alekna från Litauen, som slog igenom stort förra året med VM-silver och EM-guld, saknades i dagens startfält. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Resultat, diskus, Diamond League i Doha

1. Kristjan Ceh, Slovenien, 70,89

2. Daniel Ståhl, Sverige, 67,14

3. Sam Mattis, USA, 64,69

4. Matthew Denny, Australien, 64,42

5. Lawrence Okoye, Storbritannien, 64,31

6. Simon Pettersson, Sverige, 64,30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.