Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Aleknas jättekast – yngst över 70 meter. Foto: Bildbyrån/@calthrows på Instagram

Starkt formbesked av Daniel Ståhls konkurrent Mykolas Alekna – passerade 70 meter för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongen vann Mykolas Alekna EM och tog silver i VM.

Även i år verkar han bli att räkna med.

Daniel Ståhls litauiske diskuskonkurrent blev i natt den yngste genom tiderna som nått 70 meter.

– Ärligt talat så förväntade jag mig inte detta, säger Alekna.

Mykolas Alekna, 20, fick sitt stora genombrott förra säsongen, då han vann EM och tog silver i VM, och hans 69,81 på Diamond League-galan i Stockholm var det fjärde längsta kastet i världen.

Och även om säsongen är ung så verkar han redan vara i storform. I natt vann han nämligen, på en universitetstävling i kaliforniska Berkeley, diskustävlingen med ett kast som mätte exakt 71 meter. Det var nytt personligt rekord, nytt universitetsrekord i USA och – enligt hans universitetslag gjorde det honom till den yngste genom tiderna att nå 70 meter.

– Ärligt talat så förväntade jag mig inte detta. Jag försökte bara jobba med det jag tränat på. Min tränare (Mohamad Saatara) hjälpte mig att kasta så här långt, han gav mig råd om tekniken. Det var bra teamwork, säger han på sin klubbs hemsida.

Daniel Ståhl tävlar i Diamond League i Doha på fredag, en tävling som sänds i SVT.

Guttomsen nära Duplantis rekord

På en annan tävling i Texas stod stavhopparen Sondre Guttormsen för det högsta hoppet utomhus av en norrman när han klarade 5,90. Han försökte sedan på 6,01 för att slå Armand Duplantis collegerekord på 6,00 från 2019.

– Det skulle betyda otroligt mycket. Det är självklart häftigt att slå ett rekord som innehas av världens bästa stavhoppare genom alla tider, sa 23-åringen till VG inför tävlingen.

Men norrmannen rev alla tre försök på 6,01. I mars klarade han 6,00 vid en inomhustävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.