Angelica Bengtsson visade ingen toppform i Birmingham. Foto: Oli Scarff/AFP/TT

Vinden ställde till det för Michaela Meijer och Angelica Bengtsson

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Bengtsson fortsätter att leta efter VM-formen.
Både hon och Michaela Meijer stannade på 4.55 i Birminghams Diamond League-gala.
En kraftig vind gjorde det svårt för svenskorna.
– Vi blir rädda för våra liv, säger Bengtsson om den tuffa vinden.

Efter en fin säsongsinledning, med svenskt rekord (4,76) i Rom i början av juni har Angelica Bengtsson haft det betydligt tuffare den senaste tiden.

För två veckor sedan stannade hon på 4,46 i lag-EM, vilket var hennes sämsta resultat sedan den tidiga säsongspremiären i mitten av maj.

Darr på ribban

I dag, vid Diamond League-tävlingen i Birmingham, blev det lite bättre. Men inte mycket.

Hon klarade 4.40 i andra försöket, och 4.55 – med en hel del darr på ribban – i tredje.

Men där tog det stopp. På 4.65 blev det tre kryss i protokollet, och bara vid ett av försöken (det andra) var hon halvnära.

”Rädda för våra liv”

Dock är hon ganska ursäktad med tanke på de ytterst svåra väderförhållandena. Vinden var stark och ojämn.

– Vi har 16 steg i vår ansats och om det blåser motvind så blir varje steg lite kortare. Och kommer inom en fots felmarginal med sista foten, om man kommer utanför den felmarginalen så blir stavhopp nästan lite livsfarligt. Så det blir väldigt svårt. Vi blir rädda för våra liv. Så det är därför vi inte alltid hoppar, säger hon till SVT Sport.

Och just det, att det blev så svårt att det inte gick att hoppa, fick den andra svenskan i tävlingen (Michaela Meijer) fick erfara på ett väldigt tydligt sätt.

Hon stannade, precis som Bengtsson, på 4.55. När hon skulle göra sitt tredje försök blåste det så pass mycket att hon inte ens hann påbörja sitt försök innan den minuten hopparna har på sig att genomföra sitt hopp på hade gått ut.

– Det är klart det är surt. Kändes ändå som att jag hade kunnat få till det. Men så är det, det är lika för alla, säger Meijer till TV4.

”Ändå nöjd”

Den svenska duon var dock inte de enda som hade problem. Endast fyra hoppare klarade 4,65 – trots att alla nio hade årsbästan bättre än så.

Men Angelica Bengtsson var ändå nöjd med sin tävling

– Jag var ändå nöjd med att jag fick till det så att jag fick till det med att hoppa på de flesta hoppen. Så jag är ändå nöjd med min insats, säger hon.

Trots den tuffa, och nästan livsfarliga, vinden anser Angelica Bengtsson att tävlingsarrangörerna gjorde rätt som lät stavtävlingen fortsätta.

– Nej, de hade inte behövt avbryta. Det var bättre nu än förra året. Och det är ändå en Diamond League, så en del får man ta. Förra året bröt McCarthy foten, och hon har inte kommit tillbaka förrän nu. Hon skadade sig rätt rejält förra året i de här förutsättningar. Så det är lite läskigt ändå, men man kan ändå lägga sig på lite lägre nivå, som jag gjorde i dag, säger Bengtsson till SVT Sport, och fortsätter:

– Jag hade mjuka stavar, så det hade inte kunnat bli så väldigt mycket högre än 4,65 i dag.

Nära final

Meijer slutade till slut femma i tävlingen, och Bengtsson sjua. Därmed får Bengtsson två poäng i Diamond League-sammandraget, och ser ut att kvalificera sig till Diamond League-finalen. Inför tävlingen låg hon sjua i sammandraget. De tolv främsta går till final. En deltävling återstår fram till dess.

– Jag tror att jag kommer klara det, säger Bengtsson.

Vann tävlingen gjorde grekiskan Katerina Stefanidi, som klarade 4,75 i sista försöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer