Duplantis vann egna galan – nära världsrekord igen

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis anordnade sin första egna tävling hemma i Uppsala.

Då vann 22-åringen på nya världsårsbästat 6,04 meter och gick för världsrekord – men det gick inte den här gången heller.

– Det stör mig lite, säger han i SVT:s sändning.

Armand Duplantis klev in på IFU Arena i sin egen tävling hemma i Uppsala till ett stort jubel. Samma dag som coronarestriktionerna i Sverige lättades var publiken på plats för att heja fram stavhoppsstjärnan.

Det blev en gala som sånär höll på att få ett perfekt avslut. Men Armand Duplantis gick återigen bet på världsrekodhöjden 6,19. Han var dock nära – framför allt i sista försöket.

– Det stör mig lite att jag inte slog världsrekord men det var en underbar tävling. Det var första tävlingen på hemmaplan så jag är glad, jag ska inte klaga, säger han.

Duplantis har nu gjort 45 försök på 6,19 men han var inte alltför nedslagen efter att ha gått bet ännu en gång. 22-åringens första egna stavhoppsgala hemma i Uppsala resulterade i nytt världsårsbästa – och drag på läktaren.

– Det var så underbart. Jag är så tacksam. Alla som är här, publiken. Jag har saknat dem.

Blir det tävlingar här igen?

– 100 procent. Det var en underbar tävling, vi måste ha det igen nästa år.

KLIPP: Armand Duplantis klarar 6,04

Världsårsbästa

Duplantis hade länge sallskap med Chris Nilsen, OS-silvermedaljören från i somras. Duon var de enda som var felfria över 5,92. Med sig över den höjden fick de även KC Lightfoot och ribban höjdes till 6,04. En höjd som endast Duplantis klarade i första försöket – och därmed slog han nytt världsårsbästa.

Både Lightfoot och Nilsen rev sedan ut sig och Duplantis säkrade segern. 

Då började världsrekordjakten.

Och det var nära direkt, men Duplantis rev både första och andra försöket på rekordhöjden 6,19.

Duplantis samlade krafterna och gjorde sig redo för sitt sista försök och han var återigen nära. Men 6,19 är fortfarande för högt och rekordhöjden lever vidare.

– Det kändes nära men 6,19 kräver perfektion. Jag vet inte, det kändes som att jag kunde göra det, säger han.

Armand Duplantis höjd för höjd:

5,55: 0

5,70: 0

5,81: 0

5,92: 0

5,98: –

6,04: 0

6,19: XXX

Fotnot: 0= klarad höjd, X = missad höjd, – = stod över

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.