• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Duplantis inför galan i Uppsala: ”Vill alltid slå världsrekord”

Uppdaterad
Publicerad

Nära världsrekord senast.

Nu hoppas Armand Duplantis få bjuda hemmapubliken i Uppsala på något alldeles extra.

– Det hade varit för bra för att vara sant, säger stavhoppsstjärnan till SVT Sport inför onsdagens gala.

Världseliten är på plats. Duplantis har bjudit in idel stjärnnamn till ”sin egen” inomhustävling i IFU Arena – där samtliga topp sex-hoppare från OS-finalen i Tokyo kommer till start.

– Det är spännande. Vi snackar om min första egna tävling, och jag ville ha alla bästa stavhoppare på plats. Nu har vi det, det är stort för mig, säger Duplantis till SVT Sport.

Bland namnen finns dubbla världsmästaren Sam Kendricks, guldmedaljören från inomhus-EM 2017, Piotr Lisek, och nyblivne amerikanske rekordinnehavaren och OS-silvermedaljören från Tokyo Chris Nilsen.

”Vet hur bra form han är i”

Nilsen hoppade 6,02 så sent som i lördags och är tvåa i världen i år bakom Duplantis (6,03).

– Jag vet hur bra form Chris är i, han slog amerikanskt rekord för några dagar sedan. Det är kul om vi kan ha två killar som hoppar över sex meter här i Uppsala.

Känner du pressen i ryggen?

– Jag har alltid hög press på mig, jag tänker inte så mycket på de andra tävlande. Om jag gör vad jag brukar göra så kommer det bli okej.

Duplantis – som satte världsrekord i Glasgow för två år sedan – var riktigt nära att klara 6,19 i Berlin i fredags och känner att formen är där.

– Jag vill alltid försöka slå världsrekord, och det känns som jag är i bra form. Inomhussäsongen är viktig för stavhoppare, det är lite lättare att hoppa högt, det är inget dåligt väder eller vind. Det är lite lättare att hoppa högt. Så det är alltid en större chans att jag hoppar ganska högt inomhus.

”Vill visa vad jag kan”

Hur hade det varit att bjuda hemmapubliken på ett världsrekord?

– Det hade varit för bra för att vara sant. Jag vill hoppa så högt jag kan i morgon, för alla i Uppsala som har stöttat mig och kollat på tv. Jag vill visa alla vad jag kan, jag känner mig bra så jag vet inte varför jag inte skulle kunna hoppa sex meter eller högre.

Tror du att du kommer lägga upp ribban på 6,19 i morgon?

– Det tror jag. Det är målet och jag vet att jag kan slå världsrekord, men det är inte så lätt. Som jag hoppar nu vet jag att jag kan hoppa sex meter om allt går okej. Det är lite tuffare att hoppa 6,19, allt måste bli nästan perfekt, men kanske i morgon, vi får se.

SVT sänder galan i SVT2/Play klockan 18.30-20.30.

KLIPP: Duplantis vann på 6,03 – tre försök på världsrekordet (4 feb 2022)

Fakta: Startlista i Uppsala

Armand Duplantis, Sverige

Sam Kendricks, USA

KC Lightfoot, USA

Chris Nilsen, USA

Thiago Braz, Brasilien

Piotr Lisek, Polen

Ben Broeders, Belgien

Emmanuel Karalis, Grekland

Ernest Obiena, Filippinerna

Menno Vloon, Nederländerna

Pål Haugen Lillefosse, Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.