Armand Duplantis nobbar inomhus-EM. Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Duplantis nobbar inomhus-EM

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska stjärnskottet i stavhopp, Armand Duplantis, kommer med största sannolikhet inte att ställa upp i inomhus-EM i Glasgow i mars. Detta bekräftas av den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint.
– Just nu är beslutet definitivt, säger Karin Torneklint till SVT Sport.

Armand Duplantis måste satsa på skolan. Det gör att han missar inomhus-EM i Glasgow i början av mars och ett givet svenskt medaljhopp försvinner.

– Vi har haft det på känn länge. Problemet är att han har skolans viktigaste tävling helgen efter (”Pole Vault Summit” i Reno i västra USA). Att då klara av tidsomställning och att få med sig stavar, det är inte helt enkelt, och det sliter enormt på kroppen. Därför klarar han inte det i år, säger Karin Torneklint till SVT Sport.

Men du är inte helt säker?

– Jo men det är jag. Jag är i princip säker. Men jag har lärt mig att man ska aldrig säga aldrig. Rätt vad det är så ändras nått och så kommer nya beslut, men just nu är beslutet så – definitivt, förklarar Torneklint.

”Inte överraskande”

Vad tycker du om det?

– Det är klart vi kommer att sakna honom i truppen. Han är fantastisk att ha med. Men jag har nog förväntat mig det här beskedet länge – för mig var det inte överraskande.

Dessutom, berättar Torneklint, är situationen i princip densamma för en annan svensk stavhopperska – Lisa Gunnarsson.

Samma situation för Lisa Gunnarsson

– Där ligger det också väldigt nära till hands att hon inte hinner över. Det är så det ser ut när man går skola i USA.

– Jag har inte pratat med henne tydligt om just EM, och jag behöver inte ha ett snabbt beslut – det kan dröja. Jag skulle dock tro att hon har samma situation, att det blir svårt att kombinera.

Hur resonerar ni kring Duplantis, kring tävlingar, i med hans unga ålder?

– Vi måste ha respektera att han är ung. Det är en balansgång, att vi har respekt för att han inte kan vara med på allt. Ingen av oss vill ju att han ska gå sönder eller får problem för att han tränar så hårt, det gäller att vara klok, och han har kloka tränare och klok omgivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer