Armand Duplantis och Renaud Lavillenie under utomhus-EM i Berlin i somras. Foto: Bildbyrån

Nytt svenskt rekord av Duplantis – och Lavillenie missar EM

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis hoppade 5,92, nytt svenskt inomhusrekord, vid en collegetävling i USA i natt.

Samtidigt står det nu klart att världsrekordhållaren Renaud Lavillenie missar inomhus-EM i Glasgow som börjar nästa vecka.

Det var i Fayetteville, Arkansas, som Duplantis stod för säsongens hittills högsta hopp med fina 5,92. Han tog höjden med darr på ribban och gjorde sedan en bakåtvolt i mattan av glädje efter att ha landat. 

Svensken hoppade 5,87 i början av februari, men amerikanen Sam Kendricks slog sedan till med 5,90 för två veckor sedan.

Duplantis hopp i natt var inte bara världsårsbästa utan också svenskt rekord inomhus, fyra centimeter över hans egen årsgamla notering, samt nytt collegerekord.

Vägen gick via 5,54, 5,64 och 5,79. Duplantis avslutade sedan med tre misslyckades försök på 6,01.

Stjärnorna avstår inne-EM

”Mondo” väljer att avstå inomhus-EM i Glasgow som börjar nästa vecka, och inte heller storstjärnan Renaud Lavillenie kommer att ställa upp. Fransmannen meddelade i går att han väljer att fortsätta rehabilitera den knäsena han skadade på en tävling i Paris i slutet av januari.

Han fokuserar i stället på VM i Doha i september.

– Jag är inne i en rehabiliteringsperiod vilket betyder att antingen gör jag samma misstag som de senaste två åren – jag försöker hoppa, skadar mig och förlorar tid i förberedelserna för sommarsäsongen – eller så lär jag mig av mina misstag och låter det ta tid, säger Lavillenie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.