Armand Duplantis nära världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis försökte på världsrekordhöjden 6,19 i Clermont-Ferrand. Han gjorde tre bra försök men rev med minsta möjliga marginal.

– Det jag ser är att han tar ribban på vägen ned för höjden har han, säger experten Alhaji Jeng.

Inom en vecka slog Armand Duplantis världrekord i stavhopp vid två tillfällen. Första rekordet satte Duplantis i polska Torún då han slog Renaud Lavillenies sex år gamla världsrekord på 6,16 med ett hopp på 6,17. En vecka senare putsade han sitt eget världsrekord med en centimeter under en grand prix-tävling i Glasgow, Skottland.

I onsdags misslyckade han med att sätta ett nytt rekord i franska Lievin – men redan i dag har han en ny chans. Det under stavhoppsgalan i Clermont-Ferrand som är Renaud Lavillenies hemmaplan.

Duplantis gick in på 5,65 och stod sedan över 5,80.  Iställlet flög han över 5,87 med stor marginal.

Taktiken att stå över varannat hopp fortsatte Duplantis med på 5,94 .

Nästa höjd 6,01 flög han över retfullt enkelt och därmed säkrade han segern i tävlingen eftersom både hemmahoppet Renaud Lavillenie och Sam Kendricks inte klarade höjden.

Nära världsrekord

Efter att de båda rev ut sig försökte Armand Duplantis på världsrekordhöjden 6,19. Han hade tre bra försök, men han rev alla tre försök.

– Det är så nära och så snöpligt och han är ytterst nära att slå världsrekord. Hela säsongen har varit fantastisk och det är extremt imponerande att se Armand Duplantis., säger SVT Sports expert Alhaji Jeng och fortsätter:

– Det är möjligen att ställningen är lite, lite långt bort. Jag tycker att självaste hoppet är bra, löpningen är fin och isättningen är hög. Det jag ser är att han tar ribban på vägen ned för höjden har han. Hade han tagit in ställningen känns det som att han hade klarat höjden. Men det är lätt att sitta här med en repris och peka finger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.