Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Armand Duplantis slår nytt världsrekord. Foto: SVT

Armand Duplantis med nytt världsrekord under Diamond League-galan

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis har gjort det igen.

Svenske superstjärnan slog sitt eget världsrekord under Diamond League-galan i Eugene när han klarade 6,23.

– Det är bara kaos i hjärnan just nu, säger Duplantis efter tävlingen.

Se Duplantis rekordhopp i spelaren ovan.

När Armand Duplantis med viss möda tog sig över 6,02 återstod endast John Ernest Obiena som utmanare under Diamond League-galan i Eugene. Övriga tävlande rev ut sig på 5,82 och när Obiena misslyckades på 6,02 gick svenske superstjärnan för världsrekordet på 6,23.

”Kaos i hjärnan”

Stjärnan tog fart, satte i staven och tog sig över rekordhöjden med visst darr på ribban. Ett enormt jubel utbröt på arenan och stjärnan omfamnades och lyftes upp av sina konkurrenter.

Det är inte så många tankar just nu om jag ska vara ärlig, för mig är det bara kaos i hjärnan. Det är svårt att förklara men det är en jättebra känsla. Nästan hela min familj var här så jag kan inte klaga, säger stjärnan efter tävlingen och fortsätter:

– Jag hade ganska bra självförtroende. Jag kände att jag hade en bra tävling till i kroppen. Jag kände under hela utomhussäsongen att jag var nära att slå 6,23 och att det faktiskt händer... ja, det är najs. 

Andra världsrekordet i Eugene

Just Eugene verkar vara ett framgångsrecept för supersvensken då han även satte världsrekordet 6,21 på samma arena.

– Varje gång jag slår ett världsrekord så känns det lite annorlunda varje gång. Den här gången är det jättespeciellt för att mina två bröder är här och de är en stor anledning till att jag är här idag och hoppar så bra.

13 tävlingar krävdes för att världsstjärnan skulle slå sitt eget rekord på 6,22 från februari tidigare i år. Det är sjunde gången Duplantis slår sina tidigare världsrekord (6,17, 6,18, 6,19, 6,20, 6,21, 6,22, 6,23).

Se höjdpunkter från all friidrott i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.