Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Armand Duplantis är nära att sätta nytt världsrekord. Foto: Aftonbladet

Armand Duplantis överlägsen i tävlingscomebacken

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis hade inte tävlat på över en månad.
Men trots avsaknaden av tävlingar vann han enkelt när det var dags för comeback.
I Ostrava var han lika överlägsen som vanligt – och segern säkrades redan på 5,82.

Armand Duplantis hade inte tävlat sedan de två Diamond League-tävlingarna i Kina i april, där den första innebar ett nytt världsrekord.

Men att han gått en månad med enbart träning och ingen tävling var svårt att tro när han lekande lätt vann tävlingen Zlatá tretra i ett blåsigt Ostrava på tisdagskvällen.

Klarade 5,82 med darr

Duplantis gick in på 5,62, vilket han klarade enkelt. Han stod sedan över 5,72 – en höjd som ingen av hans konkurrenter klarade.

När han sedan klarade 5,82 – med darr på ribban, återstod så bara en konkurrent: Frankrikes Anthony Ammirati.
Strax därefter hade han rivit ut sig – och Duplantis seger var klar.

Tre misslyckade världsrekordförsök

Han begärde därefter upp ribban på 6.00, som han klarade i tredje försöket med darr på ribban.

Därefter blev det tre försök på världsrekordhöjden 6,25. De två första försöken var inte ens nära – men det tredje var inte alls långt borta.

– Jag blev faktiskt överraskad av att det var så nära. Jag hade inte min max-stav, så jag visste att om det här ska gå vägen måste jag göra mitt överlägset bästa hopp någonsin. Och det var ett väldigt bra hopp, säger Duplantis.

Svagt startfält

Galan var inte av Diamond League-status, vilket återspeglade sig på startfältet. Förutom Ben Broeders, och tredjeplacerade Ernest John Obiena, var det få av Duplantis tuffaste konkurrenter som ställde upp.

Tuffare lär det bli när Duplantis hoppar nästa gång, på Diamond League-galan i Stockholm på söndag. Där kommer de allra flesta i världseliten på plats.

Andreas Kramer blev trea på 800 meter, på tiden 1.45,85, en dryg sekund från hans årsbästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.