Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Greg Duplantis berätta hur idén till skorna föddes, i Monaco förra året. Foto: Tingshu Wang / BILDBYRÅN

Armand ”Mondo” Duplantis slog världsrekord med ny sko – men kan få ny modell redan till OS

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis satte nytt världsrekord redan i säsongens första tävling.

Detta i skor som han aldrig tidigare tävlat i.

Men redan till OS i Paris i sommar kan han ha en ännu nyare modell på fötterna.

– Förhoppningsvis kan han få ett par nya skor om ett par veckor, säger Romain Girard på skoföretaget som Duplantis är sponsrad av.

Det blev världsrekord direkt när Armand Duplantis inledde utomhussäsongen i april.

Och faktum är att tävlingen var Duplantis allra första i en helt ny skomodell, som är utvecklad specifikt för svensken.

OS i Paris 2024

”Mondos” pappa och tränare Greg Duplantis berättar för SVT att de lade märke till den norske häcklöparen Karsten Warholms skor när de träffade honom i samband med en tävling i Monaco 2023, vilket ledde till att ”Mondo” testade och gillade dem.

Därefter utvecklades en ny variant utifrån Warholms skor för att vara optimerad för att Duplantis skulle kunna hoppa stavhopp i dem.

Och det blev succé direkt.

– Det är de skor han gillat allra bästa av alla som han har tävlat i, säger Greg Duplantis.

Har vållat diskussioner

Skorna har en unik uppbyggnad. Dels har de en sorts ”klo” längst fram, precis som Warholms skor. Men till skillnad från Warholms skor är de tjockare baktill, och de har dessutom en speciell sorts böjd platta som spikarna sitter i.

Just plattan vållade en del diskussioner innan skorna till slut godkändes av det internationella friidrottsförbundet, eftersom reglerna säger att plattan enbart ska användas för att spikarna ska sitta där. Och Toni Arndt, på GIH i Stockholm, som är den som testar skorna innan de får användas, säger att det är oklart vad effekten av plattan är.

– Vi har inte gjort några mätningar eftersom det är ganska nytt. Men man kan tänka sig, intuitivt och med bakgrund inom forskningen, att det med böjen blir en fjädring även i den plattan, som ger mer studs både uppåt och framåt, säger han till SVT Sport.

Men redan till OS i sommar kan Duplantis komma att ha en helt ny sko. Greg Duplantis berättar att hans son ibland stör sig på ”klon”, och att det därför jobbas på att utveckla en ny sko utan ”klon”.

– Det börjar vara lite ont om tid, men vi ska försöka få till allt innan Paris, säger Pumas Romain Girard.

Längre reportage:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet