Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis säkrade VM-guldet på 5,95 meter. Foto: SVT

Armand Duplantis red ut stormen och tog VM-guld: ”Nästan en blackout”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis fick ett helt folk att kallsvettas innan han säkrade VM-guldet i stav genom att klara 5,95 i sitt andra försök.

Duplantis vann på 6,05 och hade tre hyfsade försök på världsrekordet 6,24.

– Det var nästan en blackout som jag fortfarande processar. Jag hoppade inte bra, var överallt men jag vann i alla fall och tog hem guldet, även om jag var lite slarvig, säger Duplantis till SVT Sport.

Det var en jobbig kväll för Duplantis som var frustrerad och inte fick det att stämma. Han kämpade sig till det här guldet vid inomhus-VM i Glasgow.

Friidrotts-VM

– Det var första hoppet i kväll som han fick på tajmingen, säger experten Alhaji Jeng efter det lyckade hoppet på 5,95 där Duplantis kunde vända tävlingen till sin fördel.

Duplantis gick in på 5,65 som han planenligt tog i första försöket. Sedan gick han vidare på 5,85 och rev sina två första försök och friidrottsvärlden trodde inte sina ögon.

Klarade 5,85 i tredje försöket

Alla blickar i arenan var riktade mot Duplantis som coachades av föräldrarna och tränarna Helena och Greg Duplantis från första parkett. Nervositeten kunde kännas i Samväldesarenan i Glasgow.

– Det kändes ändå helt okej även om det var lite press eftersom det var sista försöket och allt kan hända. Jag försökte chilla och visste att jag inte behövde hoppa mitt bästa hopp för att klara 5,85, säger Duplantis.

– Det var stort eftersom jag kunde vinna efter att ha varit så hårt pressad. Det var så många konstiga hopp och jag fick byta stavar hela tiden, säger Duplantis.

KLIPP: Duplantis första ord efter stökiga VM-finalen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis första ord efter VM-guldet Foto: Hannah Mckay / BILDBYRÅN

Kompisen Kendricks tog silver

Han klarade sitt tredje försök med luft och kunde andas ut – detta var ett av de mest pressade ögonblick som Duplantis upplevt i hela sin karriär.

Duplantis stod sedan över 5,90, som Sam Kendricks tog med darr i första försöket, och rev sitt första försök på 5,95 och den plågsamma kvällen fortsatte för svensken.

Duplantis kompis Sam Kendricks var tvåa på 5,90 och Emmanouil Karalis, Grekland, tog bronset med 5,85.

KLIPP: Armand Duplantis försöker på världsrekordhöjden 6,24 meter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis rev tre gånger på världsrekordhöjden 6,24 meter. Foto: Christine Olsson/TT

Meriter Armand Duplantis, 24:

1 OS-guld, Tokyo 2021

2 VM-guld utomhus, 2022 och 2023

1 VM-silver utomhus, 2019

2 VM-guld inomhus, 2022 och 2024

2 EM-guld utomhus, 2018 och 2022

1 EM-guld inomhus, 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet